Lyt til artiklen:

Konkrete forslag til mere genbrug af ensilagefolie

00:00
Hastighed: ???x
06:04

Genbrug af plast i landbruget var temaet for en plastikworkshop som en række repræsentanter fra kvægbruget, Landbrug & Fødevarer og Seges Innovation deltog i hos mælkeproducent Anders Harck i Tjæreborg.

Ved mødet deltog også repræsentanter fra affaldssektoren, Miljøstyrelsen og Esbjerg kommune, Daka samt grovvareselskaber, der både leverer plast og leverer varer i plastemballage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I regeringens "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi" er der sat et mål for landbrugsområdet om, at 50 procent af al plastikaffald skal udsorteres til genanvendelse i 2025. I 2030 skal det være 80 procent.

Det er ambitiøst. I dag indsamles og genanvendes cirka en fjerdedel af plastikaffaldet i landbruget,

Samarbejde om opgaven

- Vi skal altså i gang med at finde de helt konkrete løsninger, der kan bruges i landbruget som helhed, siger Anders Harck, som er formand for Landbrug & Fødevarers sektor for Økonomi og virksomhedsledelse, som blandt andet har fokus på bæredygtighed.

- Det er min oplevelse, at landmænd gerne vil det. Det er en del af vores fælles klimaindsats i erhvervet, og det er for mig at se også en del af det at være en ansvarlig landmand. Det føles godt at levere på dette område, hvor alle andre også er i gang med at sortere og genanvende i meget højere grad end før. Det er vi jo også som forbrugere, siger Anders Harck.

- Men hvis der virkelig skal ske noget, så er der brug for at leverandører og aftagere i hele vores klynge står sammen om løsninger, som er enkle - både i forhold til plasttyper, indsamling og genanvendelse, og at vi landmænd så også begynder at sortere og genanvende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sektorsamarbejdet er der sat fokus på kvægbruget. Her bruges der meget landbrugsplast når græs og andet grovfoder skal konserveres og opbevares vinteren over, skriver L&F i en pressemeddelelse.

- Men alle driftsgrene og store såvel som mindre bedrifter skal være med til at levere på denne dagsorden, som vi også i landbruget skal rykke på, siger Anders Harck.

80 procent af landbrugets plast skal genanvendes i år 2030

Se også:

80 procent af landbrugets plast skal genanvendes i år 2030

Et sted at starte

- Mange landmænd er rigtig godt i gang med affaldssortering, men når det kommer til landbrugsplasten, frygter de, at det sorterede plast alligevel bare blandes sammen eller brændes af. Derfor skal aftager-systemet være lettere at anvende, og det skal være klart, at det rent faktisk nytter at sortere, siger Ida Storm, direktør for Landbrug & Fødevarer Kvæg, som også var med på workshoppen.

- Det skal give mening at sortere, rengøre og recirkulere. Så tror jeg alle landmænd er klar, og det er jo også en måde at spare på ressourcerne og gøre noget godt for miljøet.

I kvægbruget er det oplagt at starte med ensilagefolie, fordi mængderne her er store - det flytter altså noget, at gå i gang her, hvor der faktisk også findes praktiske løsninger for genanvendelse. Jeg blev glad for at høre, at det er en myte, at ensilagefolien er for beskidt til at kunne genanvendes. Med et godt samarbejde i kæden fra leverandøren af plast over landmanden til aftageren af plastaffaldet kan det lade sig gøre at få kvalitet og mængder højt nok op til, at genanvendelsen kan tage fart.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så let som muligt

Budskabet fra workshoppen er overordnet, at det skal være let at sortere. Løsningerne skal være praktiske, og man skal vide, hvad der er det rette at gøre.

- Der efterlyses mere information om reglerne for sortering men også om mulighederne for at recirkulere de forskellige fraktioner. Den information skal være enkel, præcis som når vi som forbrugere får meget enkle vejledninger i at sortere vores husholdningsaffald til genanvendelse eller recirkulering, opsummerer Ida Storm.

Miljøstyrelsen er på vej med informationsmateriale, i første omgang målrettet kvægbrug, og L&F Kvæg vil også gerne tage emnet op med henblik på at gøre det lettere for landmanden at klare sorterings-opgaven. Man kan som landmand også tage en dialog med kommunen om hensigtsmæssig sortering og indsamling af plast og andet affald.

Erfaringerne og ideerne fra workshoppen indgår i det videre arbejde, som skal danne grundlag for en handlingsplan samt informationsmateriale.

Pointer fra workshoppen:

Der er behov for

Artiklen fortsætter efter annoncen

- nemme, enkle og praktiske løsninger nu, hvis vi skal nå målet om 50 plastik udsortering mål i 2025

- klar og tydelig information om regler og metoder

- samarbejde og koordinering på tværs af værdikæden og aktører imellem

- fokus på de få plasttyper, der fylder mest

- at flere produkter er i returemballage

Artiklen fortsætter efter annoncen

- flere plastprodukter, der består helt eller delvist af genanvendt plast

Målet er ambitiøst

Landbrug & Fødevarer og Miljøministeriet, via Det Nationale Plastikcenter i Miljøstyrelsen, indgik i 2021 et samarbejde om mulige konkrete løsninger på tværs af værdikæden, som kan føre til at landbruget genanvender og recirkulerer mere plast. Andre brancher har tilsvarende samarbejder og mål, da vi som samfund skal øge genanvendelsen og recirkuleringen af plastik.

Målet er, at landbruget udsorterer 50 procent af al plastikaffald i 2025, og 80 procent i 2030. I dag er det cirka 25 procent.

Sektorsamarbejdet inddrager de mange aktører på området, plastfolieforhandlere, affaldsproducenter, indsamlere, landmænd og gen-anvendere m.fl. i at finde gode løsninger. Senest er der afholdt en workshop specifik for kvægområdet. Ideerne tages med i det videre arbejde.

- Danske landmænd vil gerne gøre en indsats for mere genanvendelse og mindre afbrænding. Derfor er der netop brug for samarbejde og en fælles indsats mellem plastleverandører, erhvervet, myndighederne og dem, der håndterer affald, så det bliver lettere at sortere og genanvende, siger direktør i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Indsatsen for mindre plastik og mere genanvendelse er et led i vores arbejde med bæredygtighed og erhvervets målrettede indsats mod at blive klimaneutrale i 2050.