Abonnementsartikel

Toftlund Maskinfabrik A/S har netop gennemført et glidende generationsskifte, hvor over halvdelen af medarbejderne spiller en rolle

Medarbejderne udgør en central del af det generationsskifte, der netop er sat på skinner på Toftlund Maskinfabrik.

For ikke nok med at produktionsleder Jens Henrik Feldstedt er blevet en del af den daglige ledelse sammen med den mangeårige direktør og stifter Hans Jørgen Clausen og virksomhedens økonomichef, så er halvdelen af medarbejderstaben også indtrådt som medejere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skete 1. september i år. Godt og vel et halvt år efter at Hans Jørgen Clausen og fremtidens mand i Toftlund, Jens Henrik Feldstedt, fik ledelsesstrukturen på plads:

- Vi har egentlig arbejdet hen imod dette her, siden jeg blev ansat for halvandet år siden. I foråret fik vi en erhvervskonsulent med på sidelinjen til at rådgive om detaljerne i en proces som denne, og så gik det stærkt.

- Inden sommer havde vi planen for den daglige ledelse og beslutningsprocesserne på plads og meddelte derefter medarbejderne, at de havde mulighed for at indtræde som en del af ejerstrukturen, siger Jens Henrik Feldstedt.

Tilbagebetaling til medarbejderne

Netop medarbejdernes tarv har vægtet højt hos stifter og direktør Hans Jørgen Clausen, fortæller Jens Henrik Feldstedt til Maskinbladet:

- Det har ligget Hans Jørgen meget på sinde, at medarbejderne i forbindelse med dette generationsskifte fik mulighed for at blive medejere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er der et par helt specielle grunde til:

- Hans Jørgen har gerne ville vise sin taknemmelighed over den loyalitet og trofasthed, han mødte fra sine medarbejdere dengang 78 procent af maskinfabrikkens produktion fra den ene dag til den anden var uden værdi, fordi EU stoppede tilskuddet til roeproduktion, forklarer han.

- Det medførte, at virksomheden blev kastet ud i en krise og i nogle år befandt sig i en usikker position, hvor det var svært at vide, hvilken vej det ville gå. Men medarbejderne blev og havde tiltro til, at Hans Jørgen kunne få virksomheden videre, siger han og tilføjer:

- Det er i vid udstrækning de samme medarbejdere, der er her den dag i dag, og det har han gerne villet sige tak for. Derudover er Hans Jørgen bare et ret specielt menneske, der altid tænker på andre før han tænker på sig selv. Og så brænder han først og fremmest for maskinfabrikken og dens fortsatte eksistens, siger Jens Henrik Feldtstedt.

Producerer stadig til landbruget

Toftlund Maskinfabrik blev etableret i 1975. De første år producerede maskinfabrikken især udstyr til foderroeproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbruget udgør stadig en del af kundegrundlaget. Men der er kommet nye brancher til – blandt andet er transportsektoren, portindustrien og flere grovvarefirmaer nu også at finde på porteføljelisten.