Lyt til artiklen:

Ingen gas til Europa fra Rusland: - Det er en alvorlig udvikling

00:00
Hastighed: ???x
02:20

Den store gasforbindelse fra Rusland til Tyskland har været lukket siden onsdag på grund af vedligeholdelse. Gazprom i Rusland havde annonceret, at de ville åbne for flowet igen lørdag, men det har ikke været tilfældet.

Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Onsdag den 31. august lukkede gasleverancerne via Nord Stream 1 fra Rusland til Tyskland grundet vedligehold. Det var dog meningen, at der skulle åbnes for flowet på Nord Stream 1 igen i dag lørdag. Gazprom har fredag aften meddelt, at de ikke genåbner flowet på Nord Stream 1 på grund af tekniske problemer. Gazprom har ikke oplyst, hvornår de eventuelt forventer at åbne Nord Stream 1 igen.

- Det er naturligvis en alvorlig udvikling, at der ikke kommer gas til Europa fra Nord Stream 1. Det viser noget om, hvor uforudsigelig en situation vi er i. Vi er godt forberedt og har fyldt gas på vores lagre, og vi har fortsat et gasmarked, hvor gassen flyder på tværs af grænserne. Det er helt afgørende for at kunne sikre gasforsyningen i den kommende fyringssæson, siger Martin Hansen, der er vicedirektør i Energistyrelsen.

Energistyrelsen opfordrer alle danskere til at spare på energien, da forsyningssikkerheden vil være under pres, når fyringssæsonen er i gang.

I en anden pressemeddelelse kalder klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen udviklingen for feje tricks fra Ruslands side:

- Rusland bruger gas som våben mod vores frihed. Det er alvorligt, og myndighederne følger situationen nøje. Det bliver ikke nemt, men vi kommer igennem vinteren sammen. Europa står sammen. Rusland stod for få år siden for 40 procent af gasforsyningen til Europa. Nu er det under 15 procent. Så Europa kommer ikke til at bøje nakken for Putins feje tricks. Vi er på rette vej trods den alvorlige udvikling. Vi er godt forberedt, status på vores gaslagre er bedre end forventet, og vi har nødplaner på plads, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En række danske virksomheder - herunder Arla og Danish Crown - er ikke garanteret forsyning af gas i tilfælde af en forsyningskrise. Det kan du læse mere om i artiklen herunder:

Fødevarevirksomheder er ikke garanteret gas i tilfælde af forsyningskrise

Se også:

Fødevarevirksomheder er ikke garanteret gas i tilfælde af forsyningskrise