Lyt til artiklen:

Svineproducenter om statsminister-kommentar: Danmark er et landbrugsland

00:00
Hastighed: ???x
02:34

Danske Svineproducenter tager afstand fra udtalelser fra statsminister Mette Frederiksen, der i et interview til Danmarks Naturfredningsforening har sagt, at "Danmark er gået for langt i sin iver efter at være et landbrugsland".

Det skriver Danske Svineproducenter i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er voldsomt nedladende og på ingen måder konstruktivt, at landets statsminister udtaler sig om dansk landbrug på den måde. Danske landmænd er omstillingsparate og arbejder seriøst med grønne og bæredygtige løsninger til gavn for klima, miljø og samfundsøkonomien, siger foreningens formand, Jeppe Bloch Nielsen.

Særligt Mette Frederiksens udtalelse om, at "vi nu skal have overbevist den sidste landmand om, at vi skal dyrke mere bæredygtigt, og at der skal være plads til naturen", rammer skævt hos formanden.

- Vi arbejder konstant med natur og miljø, vi lever med og af naturen. Vi er omstillingsparate og den grønne dagsorden har høj prioritet. Der er kæmpe variation i vores landskaber med dyrkede arealer, hegn, småbiotoper og skove, lyder det fra Jeppe Bloch Nielsen.

- Det giver slet ikke mening set i forhold til, at verden sulter, og at der er hårdt brug for fødevarer i verden. Så skal vi da ikke reducere landbrugsarealet i Danmark, lyder det fra formanden, der efterlyser et mere globalt fokus.

Jeppe Bloch Nielsen understreger, at der fortsat skal arbejdes for den grønne dagsorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder ikke, at vi ikke skal arbejde med den grønne dagsorden, det skal vi selvfølgelig fortsætte med og gerne i et godt samarbejde med politikerne. Det skal der ikke herske tvivl om, men det her er på ingen måde konstruktivt.

Direktør Per Bardrum, Danske Svineproducenter, påpeger, at dansk landbrug har et lavt klimaaftryk pr. kilo produceret svinekød sammenlignet med andre lande.

- Hvis vi tager produktionsjord ud og dermed producerer mindre foder til vores dyr, bliver der brug for kød fra andre lande, som er mere klima- og miljøbelastende end i Danmark. Så det vil i høj grad ramme dansk svineproduktion og det danske samfund generelt, siger direktøren, der mener at statsministerens udtalelser er et forsøg på at nærme sig Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet.

- Man må håbe, at de mange mennesker, der er ansat i fødevareklyngen og stemmer på Socialdemokratiet vil "oplyse" statsministeren om, at vi ikke kan leve af at se på natur. Det bliver spændende at høre, hvad Mette Frederiksen vil have, at vi skal leve af i Danmark fremover, lyder det fra Per Bardrum.