Lyt til artiklen:

Vestjyllands Andel sikrer solidt overskud

00:00
Hastighed: ???x
04:12

Vestjyllands Andel kom solidt ud af regnskabsåret 2021/2022. Her landende selskabet en omsætning på 2,79 millarder kroner, hvilket er en stigning i forhold til året før, hvor man omsatte for 2,3 millarder kroner. Koncernresultatet lyder i den forbindelse på 114 millioner kroner før skat mod 74, millioner kroner før skat sidste år.

Det skriver Vestjyllands Andel i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Generelt stigende omkostninger i hele værdikæden er en udfordring for enhver produktionsvirksomhed. Takket været solid risikostyring og dedikerede medarbejdere i hele organisationen har Vestjyllands Andel klaret sig godt igennem og leveret et primærresultat tæt på det budgetterede. Nu handler det om at gennemgå alle vores omkostninger med en tættekam, så vi også fremadrettet fremstår så konkurrencedygtige som muligt, fastslår Steen Bitsch, CEO i Vestjyllands Andel.

I samme forbindelse understreger han, at Vestjyllands Andel har fuld fokus på det, som grovvareselskabet er sat i verden for. Nemlig at servicere det stigende antal medlemmer med kvalitetsprodukter og -rådgivning.

- Vi står i en situation, hvor dansk griseproduktion på andet år oplever et bytteforhold, som ikke hænger sammen rent økonomisk. Til gengæld oplever mælkeproducenterne et særdeles godt bytteforhold, mens hovedparten af planteavlerne nyder godt af en høj afregningspris og gode udbytter. Disse vekslende markedsforhold er vi naturligvis nødt til at agere ud fra, siger Steen Bitsch og tilføjer:

- Vi har dog ingen forventninger om at lukke nogen af vores produktioner ned. Til gengæld forventer vi heller ikke at udvide produktionskapaciteten yderligere på nuværende tidspunkt, understreger han.

Selvom primærdriften også har bidraget til resultatskabelsen, er det især de nationale og internationale investeringer, som hæver bundlinjen hos Vestjyllands Andel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det samlede koncernresultat præges i høj grad af vores internationale investeringer, som har givet et solidt afkast. Samtidig er vi usædvanligt godt tilfredse med vores engagement inden for biogasindustrien, hvor vi indgår i stærke partnerskaber med virksomheder og erhverv, som vi ikke har haft tradition for at samarbejde med. Biogas, carbon capture og øvrige sidestrømme er væsentlige dele af værdiskabelsen i dansk landbrug, som i endnu højere grad bør godskrives for den igangværende grønne omstilling, slutter Steen Bitsch.

Tilfreds afgående formand

Tilfredshed er der også hos bestyrelsesformand Leif Haubjerg. Han fremhæver bl.a. VA-medarbejdernes omstillingsparathed i kølvandet på sidste års brand i Hee, som i den grad udfordrede produktionen.

- Det er et tilfredsstillende regnskab og resultat, som er skabt på trods af en voldsom brand på vores foderfabrik i Hee, en forsyningskrise på ryggen af Covid-19 og ikke mindst krigen i Ukraine. Hver især har disse faktorer påvirket og udfordret Vestjyllands Andel, men vi har holdt en rolig hånd på rattet og sikret vores landmænd de produkter og den tilhørende rådgivning, som de har brug for. Ydermere oplever vi fortsat medlemstilgang i et faldende marked. Det kan vi godt være stolte af, siger bestyrelsesformand Leif Haubjerg.

Årsregnskabet 2021/2022 bliver Leif Haubjergs sidste som formand for Vestjyllands Andel, idet han efter 20 år på posten vælger at give stafetten videre til en anden. I den forbindelse glæder Leif Haubjerg sig over, at han kan "aflevere" et selskab i god form.

- Jeg er naturligvis glad for, at vi endnu engang leverer et solidt regnskab. Vigtigere er det dog, at jeg kan overlevere en sund forretning til den nye formand, så vedkommende har de bedst mulige forudsætninger for at være med til at videreudvikle Vestjyllands Andel. Dét har været fokuspunktet fra bestyrelsen hele vejen igennem. At vores fælles virksomhed er så veldrevet som overhovedet muligt, slutter Leif Haubjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Der er tilfredshed hos både CEO Steen Bitsch og afgående bestyrelsesformand Leif Haugbjerg. Pressefoto

Bestyrelsen i Vestjyllands Andel foreslår på selskabets generalforsamling d. 2. november 2022 en overskudsudlodning på 40 millioner kroner til medlemmerne - ca. 35 procent af årets koncernresultat.