Lyt til artiklen:

Verdens første anlæg til udvinding af kostfibre fra afgrøderester bygges i Danmark

00:00
Hastighed: ???x
02:13

Abonnementsartikel

Canadiske Comet er i færd med at opføre et anlæg, der skal udvinde kostfibre fra rester fra korn, majs, hvede og andre afgrøder. Anlægget kommer til at ligge i Kalundborg, og skal efter planen stå klar i november.

Rester af plantemateriale fra lokale landmænds produktion af eksempelvis korn, majs, hvede og ærter skal blive til sunde, præbiotiske kostfibre på et nyt produktionsanlæg i Kalundborg. Den canadiske virksomhed Comet vil med sin upcycling-teknologi producere deres præbiotiske kostfibre, Arrabina, på anlægget.

Det skriver Alfa Laval, der er leverandør af produkter inden for varmeoverførsel, separation og væskehåndtering, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til produktionsanlægget skal Alfa Laval levere membranfiltreringssystemer, som bruges til at genvinde og rense planteresterne. Det vil være det første dedikerede anlæg i verden til at udvinde arabinoxylan-kostfibre ved hjælp af upcycling-teknologien, forklarer Jesper Engsig, Market Area Manager i Alfa Lavals Food & Water Division:

- Anlægget er skræddersyet til netop dette projekt og er designet fra bunden. Teknologien i vores membranfiltreringssystem bruges blandt andet til medicinal- og mejeriindustrien, men til dette anlæg er teknologien sammensat på en helt ny måde, der giver nye anvendelsesmuligheder for Comets patenterede proces, siger han.

Kostfibrene fremmer væksten af gavnlige tarmbakterier, som hjælper med at opretholde blodsukkerniveauet og understøtte immunforsvaret. Comet skal producere omkring 4000 tons Arrabina kostfibre om året på det nye anlæg i Kalundborg.

- Det nye produktionsanlæg gør det muligt for os at imødekomme vores kunders behov for præbiotiske kostfibre, som er opløselige og nemme at tilføje til fx ernæringsbarer, bagværk, drikkevarer og andre produkter, som forbrugerne efterspørger for at understøtte en sund og velfungerende tarmflora, forklarer Rich Troyer, CEO for Comet.

Hovedparten af udstyret til Comets nye produktionsanlæg er fra Alfa Laval i Danmark, hvor fabrikken i Nakskov spiller en væsentlig rolle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udstyret til Comets anlæg er netop nu i fuld gang med at blive bygget hos Alfa Laval i Nakskov. Det er planen, at produktionsanlægget skal være i drift til november 2022.