Lyt til artiklen:

Fleksible sengebøjler højner dyrevelfærden

00:00
Hastighed: ???x
05:22

Fleksible sengebøjler beklædt med gummi har i nogle år været på markedet og i danske stalde som afløser for jernbøjler. Gummibøjlerne har i højere grad øget fleksibilitet, når køerne går ind og ud af sengebåsene og mindsker antallet af trykskader på krop, nakke og haser fra inventaret.

Fleksible sengebøjler fra produktions- og udviklingsvirksomheden MS Schippers i Holland er på vej ind på det danske marked. Easy-fix bøjlerne bliver produceret i Irland, og en del af en produktserie, der også indeholder sengemadrasser. Gummisengebøjlerne har været på det hollandske marked i en årrække.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De landmænd, vi har været i kontakt med i Holland, fremhæver at bøjlerne er langt mere skånsomme mod dyrene og nemme at installere, fortæller Peter Christensen, salgskonsulent hos MS Schippers Denmark.

I øjeblikket er der to forhandlere af irske Easy-fix gummibøjler i Danmark. Også virksomheden Cowtech i Mariager er i opstartsfasen med salg af bøjlerne i Danmark.

Blød afrunding

Bøjlerne er konstrueret med en rund afslutning med gummi som sikrer, at bøjlen er blød hele vejen rundt, så ingenting stikker ud.

Peter Christensen fortæller, at nogle landmænd oplever udfordringer med, at køernes halsbånd er i risiko for at hænge fast i sengebøjler uden denne afrunding, hvor der ikke stikker noget ud.

- Det er det nye ved Easy-fix. Vi har videreudviklet produktet, så bøjlen sikrer kontrolleret fleksibilitet for koen, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I mange stalde går de ældre køer sammen med 1. kalvsdyrene og det giver nogle gange udfordringer med pladsen i sengebåsene. Med gummibøjlerne er der både plads til, at den ældre - ofte store ko - nemt kan gå op i sengebåsen uden at støde imod hårdt og fastmonteret jerninventar.

Bøjlerne er også udviklet med tanke på adfærdsregulering. Det er ikke muligt for koen at ligge på tværs i båsene, på den måde undgår man, at koen optager mere plads og højner hygiejnen i båsen.

Bøjlerne findes i forskellige modeller, der er tilpasset underlaget afhængig af, om landmanden bruger sand eller madrasser i båsene.

- Sandbåse er typisk lidt dybere, så der skal bøjlerne gå lidt dybere, forklarer Peter Christensen.

rich-media-3
Nakkebøjlen i plast giver færre skader på hoved og nakke, når koen rejser sig. Pressefoto: MS Schippers.

Nakkebøjle

En nakkebøjle af hård plast er en del af produktserien og giver også mindre skader, når koen rejser sig op fra sengebåsen, og mindsker ubehag og skader på nakken og hovedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Serien er udviklet for at højne dyrevelfærden i stalden. Vi ser større og voksende krav til dyrevelfærd, og her taler gummibøjlerne positivt ind i de krav og ønsker, siger Peter Christensen.

Gummibøjlerne bliver produceret i forskellige farver, så der er mulighed for at afpasse med farven på det øvrige malkeudstyr.

- Det oplever vi nogle gange er vigtigt for landmanden, så muligheden for frit farvevalg er op til kunden, siger han.

Inspireret af USA

Mens fleksible sengebøjler længe har været udbredt i resten af verden, herunder i USA, så er de ikke nær så benyttet i Danmark. Historisk har der været store spillere på staldinventar i Danmark, og de har alle i høj grad produceret og forhandlet jernbøjler.

Bygningsrådgiver ved Velas, Anders Ugelvig, der rådgiver landmænd i staldindretning ved ombygning og nybyg, stødte første gang på fænomenet med bøjler lavet af plast og gummi på en rejse til USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi snakker fleksible sengebåsebøjler, findes der mange forskellige leverandører. En tur til EuroTier i efteråret vil vise de første 20 producenter. Der er som sådan ikke noget nyt i konceptet. Jeg så det første gang i 2007 i Wisconsin, USA, hvor mælkeproducenterne brugte restmateriale fra olieindustrien til at lave inventar. Materialet var her glasfiber. Med de idéer i rygsækken lavede jeg sammen med Seem Staldinventar fleksible sengebåsebøjler af plastrør foruden et fleksibel nakkerør, der hang ned i kæder, siger Anders Ugelvig.

- Alt sammen noget, der gav mindre trykning og større fleksibilitet i forhold til køernes ligge- og rejseadfærd og naturligvis, når de lå i sengebåsen, siger bygningsrådgiveren, der siden har set mange forskellige leverandørers bud på fleksible bøjler med forskellige materialevalg.

Dyrevelfærd

- Udfordringen var holdbarheden på rørene, vi fandt aldrig det optimale materiale. Derudover var inventaret så fleksibelt, at nogle køer kunne vende sig i sengebåsen eller ligefrem gå på tværs. Det gav en del forøget skidt og møg i sengebåsen, der igen gav ekstra arbejde til staldpersonalet for at skrabe ned og strø op. Foruden mere beskidte køer og yvere. Afvejningen her, blev dyrevelfærd fremfor medarbejdertimer, siger rådgiveren hos Velas.

Det kan være svært at indrette den perfekte sengebås, hvis der er stor forskel på størrelsen af køerne.

- Grundreglen er dog, at det altid er de store dyr, der sætter standarden. Derfor er det også altid tilrådeligt, at få inventaret målt efter, således nakkerør, brystbom, sengebåsebøjler er korrekt monteret. Både i højde, men så sandelig også i bredde og afstand fra bagkant. Igen skal vi se på dyrenes størrelse, således den optimale adfærd sikres. Jeg vil altid vælge en sengebås mindre og sikre bredden på de resterende. Hellere 19 køer, der ligger godt, end 20, der presses på målene, siger Anders Ugelvig.