Lyt til artiklen:

Skarpe politiske reaktioner mod Barbara Bertelsens advarsel

00:00
Hastighed: ???x
02:43

En af de første politiske reaktioner på den advarsel, som Barbara Bertelsen i dag har fået for sin rolle i minkskandalen, kom på Twitter fra Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, som skriver:

"Barbara slipper med en advarsel. Det indstiller den super uafhængige Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, som har Barbara som chef og Mette F som minister. Monty Python-agtig farce det her. Lad være med at genvælge Mette Frederiksen, hvis du ikke ønsker et klovnedemokrati."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alex Vanopslaghs kommentar er både usædvanlig og meget skarp.

Det usædvanlige i Vanopslaghs kommentar er, at embedsmænd normalt ikke er genstand for politisk debat i Danmark.

Men det er også en usædvanlig hård retorik med ordvalg som Monty-Pyton-agtig farce og klovnedemokrati, som Vanopslagh har valgt over for en embedsmand og det danske demokrati.

Ikke uvildig

For bag de skarpe ord gør Alex Vanopslag opmærksom på, at Barbara Bertelsen jo er chef for de embedsmænd i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, som nu har rådgivet statsministeren, der er den ansvarlige minister for styrelsen. Den manglende uvildighed, som Alex Vanopslag dermed udpensler, viser, at der også er en alvorlig, principiel kritik af den måde, som denne rådgivning er foregået på.

Styrelsen har ganske vist også støttet sig til en vurdering fra Kammeradvokaten. Men også her har der allerede været røster fremme om, at der kan sættes spørgsmålstegn ved Kammeradvokatens uafhængighed. I den forbindelse henvises til, at der også var kritik af Kammeradvokatens vurdering af sagen om Claus Hjort Frederiksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pilen peger på Mette

En anden skarp reaktion kommer fra Morten Messerschmidt.

Han konstaterer, at Barbara Bertelsen ifølge Minkommissionens redegørelse har haft en styrende rolle i minksagen, og at det er skærpende, at hun har en baggrund som jurist og måtte have indsigt i, at minknedslagtningen var ulovlig.

- Det er Barbara Bertelsen og Mette Frederiksen, der har stået i spidsen for minksagen, så hvis det ikke er Barbara Bertelsen, der kan gøres ansvarlig, så er der kun en tilbage, som pilen peger på. Det er Mette Frederiksen, og derfor bør vi have en uvildig advokatundersøgelse som kan genoprette tilliden til statsministeriet, sagde han blandt andet efter offentliggørelsen af advarslen.

- Det er den største juridiske skandale i nyere tid, og hvis det kun giver en advarsel, så må der være andre om bordet, som skal have en hårdere sanktion, og eftersom det er statsministeriet, der tog styringen i sagen og sad for bordenden, så er det Mette Frederiksen, pilen peger på.