Lyt til artiklen:

Svinerådgiver: Kornet falder - vent med at handle færdigfoder

00:00
Hastighed: ???x
02:33

Prisen på hvede har over sommeren været historisk høj, men i sidste halvdel af den forgangne uge faldt børsen for europæisk hvede med 13-15 kr. per 100 kg på de forskellige terminer.

Samtidig lyder meldingen fra mange foderstoffirmaer, at den danske høst er større end normalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det får nu Peter Mark Nielsen, der er svinekonsulent og en del af foder- og råvaregruppen i Velas, til at anbefale svineproducenterne at slå koldt vand i blodet, når det kommer til at handle deres færdigfoder.

Det skriver Velas i en pressemeddelelse.

- Den faldende pris og det øgede udbud i høsten skal tilsammen give faldende priser på færdigfoder. Det ser vi også nu, men vi må også erkende, at prisen på foder dog endnu ikke er faldet så kraftigt som kornprisen. Derfor er anbefalingen herfra, at producenterne skal vente med at handle foder til det kommende års forbrug, siger Peter Mark Nielsen.

Ram begyndelsen af stigningen

Ifølge Peter Mark Nielsen så tyder alt nemlig på, at vi ikke har set de sidste fald i foderprisen endnu.

- Det skyldes, at kornet er faldet mere end foderet er, og derfor har kornprisen ikke nået at rette sig ind i forhold til foderprisen. De to plejer at følges ad, jo mest af alt fordi foderet typisk består af omkring 70 procent korn. Så det skal følges ad i højere grad, end det har gjort hidtil, siger svinekonsulenten, der dog ikke tør spå om, hvornår man skal handle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Høsten er allerede langt, så det kan være en uge, og det kan være to eller måske endnu senere. Men sikkert er det, at vi er i et faldende marked, og man skal ikke købe noget, der kan være billigere i morgen. Når prisen viser tegn på at stige igen, så skal man formentlig slå til, siger han og fortsætter:

- Man kan aldrig præcist ramme bunden med vilje. Men rammer man begyndelsen af stigningen frem for begyndelsen af faldet, så er man på rette vej.

Gør klar til foderhandlen

Ventetiden på det rette vindue skal bruges på at gøre klar til foderhandlen, så der hurtigt kan sættes en underskrift, når tiden og dermed prisen er den rigtige.

- Det betyder, at man skal gøre sig klart, hvem man skal have tilbud fra, hvilke blandinger man skal bruge, og hvor meget man skal bruge. Så slipper man for at bruge en dag eller to på at vurdere frem og tilbage - på den tid kan prisen allerede være steget en del, afslutter han.