Lyt til artiklen:

Svensk forslag: Restauranter skal mærke kød med oprindelsesland

00:00
Hastighed: ???x
01:36

Abonnementsartikel

Står det til den svenske regering, skal restauranter mærke kød med oprindelsesland ligesom det allerede sker med færdigpakket kød i eksempelvis supermarkeder.

Den svenske regering ønsker, at det skal være lettere for restaurant-gæster at vælge svensk kød.

Derfor er svenskerne på vej med et forslag til EU-kommissionen om at indføre en national bestemmelse om obligatorisk oprindelsesmærkning af kød i restauranter og storkøkkener.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge mediet Jordbruksaktuellt er det allerede tilladt at indføre nationale bestemmelser om obligatorisk mærkning, men det skal være velbegrundet, og det skal dokumenteres, at der findes en sammenhæng mellem kvalitet og oprindelsesland. Og det skal dokumenteres, at en stor andel af landets befolkning finder det vigtigt.

Det svenske Livsmedelsverket, der er Sveriges ekspert- og kontrolmyndighed på fødevareområdet, har som støtte for forslaget til EU anført, at en undersøgelse viser, at cirka otte ud af 10 adspurgte finder det vigtigt med oprindelsesmærkning af kød på restauranter.

- Vi i Sverige har god dyrevelfærd og et lavt antibiotikaforbrug, og vores svenske kødproduktion er noget, vi skal være stolte af, siger den svenske landsbygdsminister (minister for landdistriktsforhold) Anna-Caren Sätherberg.

Den svenske landbrugsorganisation LRF ser positivt på forslaget, fordi Sverige har EU's laveste antibiotikaforbrug, og de svenske landmænd ifølge foreningen er verdenskendte for god dyrevelfærd. Foreningen forventer derfor, at en mærkningsordning vil øge efterspørgslen efter svensk kød.

Når EU-kommissionen modtager det svenske forslag, har kommissionen tre måneder til at reagere.