Abonnementsartikel

Hos Arrild Traktor- & Maskinservice mestrer Marianne og Hans Knudsen på 28. år balancen mellem at have flere strenge at spille på og at holde fokus, så man ikke gaber over for meget

- Hvor vidt skal man strække sig? Det spørgsmål ligger ofte på sinde for Hans Knudsen, der siden 4. april 1980 har drevet Arrild Traktor- & Maskinservice sammen med sin hustru, Marianne.

Da virksomheden, som har til huse i Arrild mellem Skærbæk og Toftlund i det sønderjyske, var størst, rent mandskabsmæssigt, havde Marianne og Hans Knudsen tre ansatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu står parret selv for at drive virksomheden, og der skal ikke ansættes flere.2Med sådan en størrelse er det ofte en balancegang at vurdere, hvornår man er blevet for smal en virksomhed og hvornår man gaber over for meget.

Denne balancegang har Marianne og Hans Knudsen nu mestret i 28 år, og de har mod på mere.

Nogenlunde på benene

Efter at have stået i lære og arbejdet et par steder, startede Hans Knudsen som selvstændig i 1980.

- Det var simpelthen for at prøve det. Jeg startede lige så langsomt, og til at begynde med drejede det sig primært om servicering af maskiner, fortæller han.

- På den tid var renterne meget høje, over 20 procent i en periode, så det var et svært tidspunkt at begynde på. Men jeg kom ud af de første år nogenlunde på benene, fortæller Hans Knudsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opgaver skibet ud

Siden er flere arbejdsområder kommet og gået. Virksomheden har som sagt været oppe at runde tre medarbejdere, men i dag står Marianne og Hans Knudsen for hele driften af virksomheden.

Det har blandt andet betydet, at nogle af forretningsområderne er blevet skibet ud.

- Vi har for eksempel taget os af en del VVS-opgaver, men det gør vi ikke mere. Det helt store smedearbejde laver vi heller ikke mere. Der fokuserer vi i dag på stumper, reservedele, fremstilling af blandt andet hydraulikslanger, diverse reparationer og vores forhandlinger, siger Hans Knudsen.

Forhandlingerne tæller for eksempel Polaris ATV’ere, Kärcher højtryksrensere, Craftsman plæneklippere og andre have-/park-maskiner samt underforhandling af andre maskiner såsom Schäffer minilæssere med mere.

Jagten på et godt flow

- Siden jeg besluttede at udskille nogle områder fra virksomheden er arbejdsugen da blevet lidt lettere, siger Hans Knudsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Omvendt har jeg altid lagt vægt på, at vi skal være en meget fleksibel virksomhed, der har flere strenge at spille på. Det kan godt være, at vores opgavemængde nogle gange er blevet lige bred nok, men vi vil helst ikke fokusere på for få ting, siger han.

Hans Knudsen påpeger, at idealet længe har været en passende balance.

- Målet er, at vi er dygtige til det, vi laver. Vi skal gerne have noget, der er lidt specielt i forhold til andre. Og så skal der være et godt flow, pointerer han.

Vigtigt at tage sig tid

Målet om et godt flow har været medvirkende til, at Arrild Traktor- & Maskinservice ikke længere er traktor-forhandler.

- Er man alene om at reparere traktorer, tager det for lang tid i forhold til kunderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har været Lamborghini-forhandler. Men det er svært for en lille virksomhed at nå på alle relevante kurser og holde sig ajour på vidensdelen på så stort et område, siger Hans Knudsen.

- Det er utroligt vigtigt, at vi tager os tid til at sætte os grundigt ind i områderne, siger han.

- For eksempel kan vi godt mærke effekten af at have god erfaring og viden om tingene med hensyn til minilæssere. Og vi nyder gavn af erfaringer om, hvad der ikke fungerer, som for eksempel på ATV-omådet, hvor vi ved, hvad vi skal holde os fra, pointerer Hans Knudsen.

Succes som salgsformidler

Arrild Traktor- & Maskinservice har dog ikke helt sluppet de store landbrugsmaskiner. På det seneste har virksomheden haft medvind med hensyn til bortsalg af landbrugsmaskiner.

- Vi begyndte som salgsformidler i november 2007, siger Marianne Knudsen, der fortæller, at det blandt andet har drejet sig om traktorer, mejetærskere, storriver, ballepressere med mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fra begyndelsen har salget fordelt sig meget bredt. Vi har solgt til blandt andet Sjælland, Bornholm, og fra Pandrup i Nordjylland og til Polen.

- Vi har brugt meget tid på at være salgsformidler, og men det har været et godt område for os, og det kunne sagtens være et område, vi vil til at gøre noget mere i, siger Hans Knudsen.

Bredt eksportnet

Virksomheden nyder også medvind med hensyn til import og eksport af brugte maskiner.

Maskinerne bliver eksporteret til nært liggende lande som Norge, Sverige, Tyskland og Polen. Men Arrild-virksomheden har også gode kontakter til for eksempel Grækenland, Moldova, Rusland og de baltiske lande.

At parret kigger ud over landets grænser, hænger blandt andet sammen med den voldsomme udvikling, landbruget har gennemgået herhjemme, hvilket har sat sit præg på kundegrundlaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lige som mange andre steder er området her præget af mange opkøb, fortæller Hans Knudsen, inden han sammen med sin hustru tæller sig frem til, at der langs vejen fra Arrild til Skærbæk var omkring 25 mælkeproducenter, da de etablerede virksomheden. I dag er der højst en håndfuld.

- Vores nabo havde 50 køer, da vi startede, og dermed havde han en stor bedrift efter den tids forhold. Nu har han planer om at udvide til 750 køer, fortæller Hans Knudsen.

- Så der er sket en udvikling, men jeg vil mene, at det er en udvikling, der generelt har påvirket branchen godt. Der står jo ikke så meget brugt rundt omkring, siger han.

- På den anden side kan man godt mærke, at kundernes tålmodighed er blevet mindre med årene, påpeger Hans Knudsen.

Er veletablerede

Han fremhæver, at virksomheden har fundet sig meget godt til rette i området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er veletablerede, og vi mangler ikke noget at lave, siger Hans Knudsen.

- Som selvstændig virksomhed skal man være fleksibel. Vi prøver da at sætte nogle grænser i forhold til vores hverdag, men vi er klar, hvis nogen får besvær, siger Hans og Marianne Knudsen.

De fortæller, at virksomheden som nævnt har konsolideret sig solidt på egnen, og salget er også begyndt at brede sig til et større område.

- Efterhånden som kunderne kommer til at snakke med hinanden, og at vi kommer ud og snakker med flere og flere, for eksempel på dyrskuer, så går salget bedre. ATV-salget har for eksempel spredt sig til et stort område, fra grænsen til Grindsted, siger han.

Klager ikke

- Vi gør meget for at være opsøgende og ikke blot vente på arbejdsopgaverne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og snakken skal bakkes op af erfaring. Derfor er vi også opmærksomme på at komme jævnligt på kurser inden for vores områder, siger han.

- Fremover vil vi måske også gøre noget mere i udlejning af maskiner, og igen handler det om, at vi gerne vil have flere strenge at spille på, siger Hans Knudsen, der synes at balancen med at finde det rigtige antal strenge at spille på ser fin ud for Arrild Traktor- & Maskinservice.

- Vi klager i hvert fald ikke, understreger Hans Knudsen.

Nu har parret drevet virksomheden i 28 år, og det er primært helbredet, som bestemmer, hvor lang tid de fortsætter.

- Det kan være, at vi på et tidspunkt faser reparationsarbejdet ud og koncentrerer os fuldt ud om salg, og så kan det da godt være, at vi kan tage et 40 års jubilæum med, siger Hans Knudsen.