Lyt til artiklen:

Formand for vestjysk: Lovgivning til at forhindre høstdrab er unødvendig

00:00
Hastighed: ???x
01:58

Der er ingen landmænd, der har lyst til at køre i et rålam, når han er ude med skårlæggeren - og der er ingen tvivl om, at det er landmandens ansvar at forhindre det. Derfor skuffer det formand for landboforeningen vestjysk, Søren Christensen, at Danmarks Jægerforbund foreslår i medierne, at der skal indføres en ny lov for at forhindre høstdrab af rålam.

- Landbruget er bevidste om problematikken og vil meget gerne være med til at finde en løsning. Derfor ligner det ingenting at gå udenom landbruget på den måde, som Jægerforbundet nu gør, lyder det fra Søren Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bødestraf

Danmarks Jægerforbunds forslag er inspireret af Tyskland, hvor der er bødestraf på op til 50.000 kroner, hvis landmanden ikke kan bevise, at der er udført flere metoder for at forhindre, at der ligger rålam i marken, når der skal høstes.

- Det er ikke nødvendigt med flere love og mere bureaukrati i dansk landbrug, end vi har i forvejen, for vi har rigeligt. Det vil kun skabe højere papirbunker og flere unødvendige omkostninger. Og hvem vil skulle håndhæve og administrere sådan en lov, spørger Søren Christensen.

Formanden undrer sig også over, at Danmarks Jægerforbund anslår, at der hvert år bliver dræbt op mod 20.000 rålam i landbrugsmaskiner.

- Det tal lyder helt overdrevet i forhold til, hvad vi ser, og jeg forstår ikke, hvordan de er kommet frem til det tal - blandt andet fordi der er stor forskel på, hvornår rålammene bliver født, alt efter hvor man er i Danmark, siger Søren Christensen.

Han understreger, at det naturligvis er landmandens ansvar og ønske at forhindre høstdrab, og ser flere mulige løsninger, som ikke involverer mere bureaukrati.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lokalt kan de landmænd, der lejer jagten ud til jægere, for eksempel lave en aftale med jægerne, om at de går igennem marken inden høst, så råvildtet bliver skræmt væk, foreslår Søren Christensen.