Lyt til artiklen:

Betydelige udfordringer: Bank nedskriver på svinebranchen

00:00
Hastighed: ???x
02:21

Ringkjøbing Landbobank ser store udfordringer for svineproducenterne, og derfor øger banken nedskrivningsprocenten på udlån til svineproducenter til 25 procent.

I 2021 lå nedskrivningsprocenten på 20,5 procent.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det fremgår af bankens halvårsrapport.

"På brancheniveau ser banken fortsat betydelige udfordringer inden for svinebrug, hvor bytteforholdet nu gennem en længere periode har været utilfredsstillende og tabsgivende for de fleste producenter. Banken har i løbet af 2022 øget såvel individuelle nedskrivninger som ledelsesmæssige skøn relateret til svinebrug," skriver banken.

- Branchen som helhed ser ud til at være underskudsgivende i år, så der er klart en bekymring omkring svinebrug, og det betyder, at vi hensætter mere, siger Jørn Nielsen, bankdirektør hos Ringkjøbing Landbobank.

Han fortæller, at han ikke forventer en masse konkurser blandt bankens svineproducenter.

- Vi har været i branchen i mange år, og svinebrug har været den gren inden for landbruget med de største udsving. Vi er selvfølgelig bekymrede, og vi har selvfølgelig dialog med vores kunder, men det er noget, vi har prøvet før, siger han

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udlån og garantier til svinebrug udgjorde 1,1 procent af bankens samlede udlån og garantier ved udgangen af juni 2022.

- Derfor har det også relativt lidt, det fylder i regnskabet, men det ændrer ikke på, at det er en alvorlig situation for den enkelte landmand. Det har været hårdt i en lang periode, og vi håber virkelig, at svineprisen kommer op, siger han.

For de øvrige produktionsgrene inden for landbruget er indtjeningen generelt tilfredsstillende, skriver banken.

Godt halvår

Det første halve år gik dog godt for Ringkjøbing Landbobank.

Her kom man ud med et resultat før skat på 891 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I juni opjusterede banken forventningerne for 2022, hvor man regner med et resultat før skat på mellem 1,55 milliarder kroner og 1,8 milliarder kroner.

Opjusteringen skete primært som følge af en positiv udvikling i udlånsmængderne og en tilfredsstillende kundetilgang, som sikrer et mere tilfredsstillende indtægtsforløb end budgetteret, står der i halvårsregnskabet.