Lyt til artiklen:

Vårbyggen høstes nu

00:00
Hastighed: ???x
02:04

- Vinterbyggen blev vi færdig med for 14 dage siden, og vi høstede de første 25-30 hektar vårbyg i går med mellem 15,1 og 17 procent vand, fortæller Thomas Burba, der er medejer af Birktoft, som i alt skal høste omkring 1700-1800 hektar i denne høst.

Udbyttet blev cirka syv tons pr. hektar i vårbyggen, som ikke er vandet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har haft en nogenlunde fornuftig vandforsyning i vækstsæsonen. Det har ganske vist været forholdsvis tørt, det meste af sæsonen, og vi havde ikke det samme vanddepot fra vinteren, som vi har haft i andre år, så vi har været meget afhængige af det vand, der er kommet fra over, siger Thomas Burba.

Nogle marker har givet otte ton andet kun seks ton.

- Der er forskel fra mark til mark. Vi har nogle mindre marker ved noget skov, og vi har også høstet en del foragre, hvor udbyttet ikke er i top.

Rapshøsten begynder i dag

På Birktoft indledes rapshøsten i dag.

- Vi prøver at høste noget raps senere i dag. Det er en kålbrokresistent sort, DK Plastic. Vi har 40 hektar med sorten. Jeg håndhøstede noget i går, som havde 8,5 procent vand, mens nabomarker med andre sorter havde 12-15 procent vand, og der var stadig grønne stængler, så det er meget sortsafhængigt, hvornår rapsen kan høstes, siger Thomas Burba.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Thomas Burba forventer, at hvedehøsten kommer i gang i næste uge.

- Hvedehøsten nærmer sig, men der går nogle dage endnu, for vi fik en del vand i weekenden, siger Thomas Burba.

Han har håndhøstet lidt rundt omkring, og vandprocenten har ligget fra 22 til næsten 26 procent, og derfor forventer han, at hveden bliver klar i næste uge med 16-18 procent vand. Men det kan være svært at planlægge, hvornår de enkelte afgrøder kan høstes.

- Der vil selvfølgelig hele tiden være afvejninger i forhold til de enkelte afgrøder, de forskellige sorter og vind og vejr og en masse andre faktorer, siger Thomas Burba.