Lyt til artiklen:

Vårbyggen høstes nu

00:00
Hastighed: ???x
02:04

Abonnementsartikel

På bedriften Birktoft på Løjtland i det sønderjyske gik høsten af vårbyg i gang i går, onsdag, med udbytter fra seks til otte ton pr. hektar.

- Vinterbyggen blev vi færdig med for 14 dage siden, og vi høstede de første 25-30 hektar vårbyg i går med mellem 15,1 og 17 procent vand, fortæller Thomas Burba, der er medejer af Birktoft, som i alt skal høste omkring 1700-1800 hektar i denne høst.

Udbyttet blev cirka syv tons pr. hektar i vårbyggen, som ikke er vandet.

- Vi har haft en nogenlunde fornuftig vandforsyning i vækstsæsonen. Det har ganske vist været forholdsvis tørt, det meste af sæsonen, og vi havde ikke det samme vanddepot fra vinteren, som vi har haft i andre år, så vi har været meget afhængige af det vand, der er kommet fra over, siger Thomas Burba.

Nogle marker har givet otte ton andet kun seks ton.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Der er forskel fra mark til mark. Vi har nogle mindre marker ved noget skov, og vi har også høstet en del foragre, hvor udbyttet ikke er i top.

Rapshøsten begynder i dag

På Birktoft indledes rapshøsten i dag.

- Vi prøver at høste noget raps senere i dag. Det er en kålbrokresistent sort, DK Plastic. Vi har 40 hektar med sorten. Jeg håndhøstede noget i går, som havde 8,5 procent vand, mens nabomarker med andre sorter havde 12-15 procent vand, og der var stadig grønne stængler, så det er meget sortsafhængigt, hvornår rapsen kan høstes, siger Thomas Burba.

Thomas Burba forventer, at hvedehøsten kommer i gang i næste uge.

- Hvedehøsten nærmer sig, men der går nogle dage endnu, for vi fik en del vand i weekenden, siger Thomas Burba.

Han har håndhøstet lidt rundt omkring, og vandprocenten har ligget fra 22 til næsten 26 procent, og derfor forventer han, at hveden bliver klar i næste uge med 16-18 procent vand. Men det kan være svært at planlægge, hvornår de enkelte afgrøder kan høstes.

- Der vil selvfølgelig hele tiden være afvejninger i forhold til de enkelte afgrøder, de forskellige sorter og vind og vejr og en masse andre faktorer, siger Thomas Burba.