Lyt til artiklen:

Nye regler for jorddække fra 2023

00:00
Hastighed: ???x
01:56

Kravet om jorddække gælder på bedrifter med omdriftsarealer og arealer med permanente afgrøder.

- Vi forventer den endelige godkendelse af kravet i begyndelsen af efteråret. Fra 2023 kommer et nyt krav om jorddække. Kravet indgår i de kommende regler om konditionalitet og hedder GLM 6, skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kravet skal forebygge bar jord i udsatte perioder i efteråret og om vinteren, hvor der er størst risiko for jorderosion og tab af organisk materiale og næringsstoffer fra jorden.

Man skal sikre, at der er jorddække i tre fastlagte perioder efter høst på dine omdriftsarealer og arealer med permanente afgrøder. Arealer med omdriftsgræs og permanent græs er ikke omfattet af kravet.

Selv vælge jorddække

Der stilles ikke krav til typen af jorddække, som kan opfylde kravet. Jorddækket kan f.eks. være vintersæd, efterafgrøder, brak, lavskov, stub, planterester eller spildkorn.

I perioder med krav om jorddække må man til enhver tid omlægge til en anden afgrøde, da GLM 6-kravet ikke forhindrer jordbearbejdning i sig selv.

Man skal blot være opmærksom på, at du skal udså et nyt plantedække senest fire uger efter jordbearbejdningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvem er omfattet af kravet?

Kravet gælder som udgangspunkt for alle landbrugere, men planteskoler og arealer, hvor der er høstet kartofler det seneste år, er helt undtaget fra kravet. Har man økologiske arealer, må man godt jordbearbejde og undlade at etablere nyt plantedække, hvis der er behov for at bekæmpe rod- eller frøukrudt.

Kravet om jorddække gælder fra høst til 1. februar. Dog nedsættes kravet for hver periode, så du gradvist kan fjerne jorddækket på bestemte typer af jorde eller afgrøder i løbet af de tre perioder.

Læs mere om, hvordan de tre perioder er fordelt.