Lyt til artiklen:

EU inddrages i minkskandalen

00:00
Hastighed: ???x
02:53

Den konservative EU-parlamentariker, Pernille Weiss, skriver i et opslag på Facebook, at det piner hendes demokratiske hjerte at følge med i minksagen, og hun skriver, at sagen ikke kun er et dansk anliggende fordi den handler om retsstatsprincipper, EU-traktaten og virksomhedernes retsstilling i hele EU.

Derfor har hun skrevet et brev til formanden for EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, hvori hun beder kommissionsformanden om at undersøge statsminister Mette Frederiksens rolle minksagen og afvisningen af at lade uafhængige advokater undersøge hendes ansvar i sagen. Pernille Weiss skriver i brevet, at hun ønsker at få kommissionens vurdering og rådgivning i sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun giver i brevet, som kan læses på Facebook, en kort orientering om sagsforløbet og forklarer, at et politisk flertal har afvist at lade uafhængige advokater undersøge, om statsministerens ulovlige ordre om aflivning af alle mink, var groft uagtsom.

Brud på retsstatsprincipper

Pernille Weiss ønsker kommissionen inddraget for at få dens vurdering af, om Danmark med Mette Frederiksen i spidsen har begået traktatbrud ved ikke at overholde grundlæggende retsstatsprincipper.

Hun skriver direkte til kommissionsformanden, at hun finder beslutningen om ikke at lade uafhængige advokater undersøge statsministerens rolle er et udtryk for manglende respekt for retsstatsprincipperne.

Pernille Weiss påpeger i sin henvendelse til Ursula von der Leyen, at retsstatsprincipperne er blandt de grundværdier, som EU er bygget på. Hun ser retsstatsprincipperne som en forudsætning for, at vi har et velfungerende internationalt marked og sikrer vores tillid til juridisk beskyttelse på tværs af alle medlemsstater.

- Retsstatsprincipperne er forudsætningen for demokrati i medlemsstaterne, skriver Pernille Weiss og tilføjer, at EU ikke må tillade at dette fundament for EU eroderer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammenligner med Polen

Pernille Weiss skriver til kommissionsformanden, at hun sætter pris på formanden og den øvrige kommissions indsats for at beskytte retsstatsprincipperne i for eksempel Polen.

Hun tilføjer en række yderligere begrundelser for, at denne sag bør interessere Ursula von der Leyen, blandt andet henviser hun til artikel 16 og 17 i Chartret om Grundlæggende Rettigheder i Den Europæiske Union, som fastslår ejendomsretten og giver frihed til erhvervsudøvelse. Desuden henviser hun til den såkaldte København-erklæring, som også har retsstatsprincipperne som ramme for offentlig magtudøvelse.

Krise ingen undskyldning

Pernille Weiss understreger i brevet, at kriser ikke er en undskyldning for at tilsidesætte retsstatsprincipperne, men at retsstatsprincipperne netop bør være de guidelines, som leder beslutningstagere gennem enhver krise.

Hun påpeger desuden, at beslutninger, som bryder med retsstatsprincipperne, ikke blot skader de direkte berørte, men også sender den pågældende land ud på en farlig vej.