Lyt til artiklen:

Hvederekorden er inden for rækkevidde

00:00
Hastighed: ???x
02:24

I samarbejde med Seinhuus Gods og en række firmaer og rådgivere har AgroPro Danmark sat sig som mål at slå verdensrekorden i hvedeudbytte. Marken, som ligger tæt på Stevns Fyr, blev sået 25. august 2021, og forventningen er, at den bliver høstet midt i august.

- Hvorfor gør vi noget så udansk, som at "sætte numsen i klaskehøjde", og hvorfor sige det højt og risikere at udstille sig selv for hån og drillerier?, spørger Vagn Lundsteen, der er direktør i Agropro Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fordi det skal prøves, lyder svaret fra ham.

Han har tidligere forsøgt sig med at slå verdensrekorden i hvedeudbytte to gange, men med begrænset held.

- Vi lærte noget af det. Vi lærte meget. Vi lavede fejl, som vi ikke gentager, siger Vagn Lundsteen.

Hvederekord: Champagnen forblev på køl

Se også:

Hvederekord: Champagnen forblev på køl

Ingen besparelser eller begrænsninger

Han er ikke tilhængere af den almindelige opfattelse om, at besparelser og begrænsninger forbedrer økonomien.

- Vi er tilhængere af, at "udbytte er konge", siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er en erfaring, han blandt andet trækker på fra en nylig studietur til England, hvor han og 50 andre planteavlere og rådgivere besøgte Tim Lamyman, der er en af verdens bedste planteavlere, eller om ikke verdens bedste, når man ser på hans portefølje af udbytterekorder i forskellige afgrøder.

I lære hos verdens bedste planteavler

Se også:

I lære hos verdens bedste planteavler

- Vi kan gøre en forskel. Med et klima, der er stort set tilsvarende vores, kan man øge udbytterne med 50 procent. Med et større input, javel, men med et resultat, der langt overskrider de ekstra omkostninger, siger han.

Vagn Lundsteen nævner 10 punkter, der indvirker på forventningen om i år at slå verdensrekorden:

  1. Valg af den sort, som lige nu er den højestydende i verden: Champion fra DSV.
  2. Såning 25.august for at få den længst mulige vækstsæson. For hver dag, væksten bliver forlænger i begge ender, er der mellem 150-200 kg ekstraudbytte.
  3. Marken er sået med en enkornssåmaskine (singular), der placerer hver kerne med samme afstand.
  4. Derved kan plantetallet gå ned til 80 planter pr. kvadratmeter, hvilket er 47 kg udsæd pr. hektar. (Som viste sig at være rigeligt).
  5. Der er placeret 60 kg vandopløselig fosfor 25 centimeter under kernerne for at stimulere rødderne til at søge nedad og derved øge rodnettet. Det har virket. Det har medført en meget stor kvælstofoptagelse.
  6. Der er tilført cirka 270 kg N. Det er mere end 100 kg N mindre, end hvad afgrøden skal bruge for at yde 18 ton pr. hektar. Ifølge Vagn Lundsteen har analyserne vist, at planterne er velforsynede, formentlig på grund af den høje tilgængelighed af fosfor.
  7. N-gødning er tilført ad ni omgange. Heraf de sidste fem gange som bladgødskning.
  8. Løbende er der blevet taget plantesaftprøver for at sikre, at afgrøden ikke mangler næringsstoffer.
  9. Der er tilført makro- og mikronæringsstoffer, efter hvad plantesaftanalyserne har vist af mangler.
  10. Løbende forebyggelse mod svampeangreb, qua sortens styrker og svagheder.

Den seneste optælling af aks og kerner pr. aks viser ifølge Vagn Lundsteen, at rekorden er opnåelig, hvis vejret arter sig den sidste måned.

rich-media-6
Billede taget i marken i uge 29, der viser, at bladene stadig er grønne, med små svidninger fra næringsstofferne. Foto: Agropro Danmark.

- Derfor sætter vi "numsen i klaskehøjde", velvidende, at det både kan briste eller bære. Erfaring viser, at det sjældent er det, som man gjorde, man fortryder. Det er det, som man ikke fik gjort, man fortryder. "Hvis du kan drømme det, skal du gøre det", siger Vagn Lundsteen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Maskinbladet og i magasinet Agro er rekordforsøget blevet fulgt tæt fra etableringen og hen over vinteren og i det tidlige forår, hvor hveden bragede igennem med en masse flotte hovedskud.

Drøm, vilje og pligt hænger ved i jagten på hvederekord

Se også:

Drøm, vilje og pligt hænger ved i jagten på hvederekord