Lyt til artiklen:

L&F-viceformand: Sikkerheden skal komme først i høsten

00:00
Hastighed: ???x
02:19

Høsten er et af årets højdepunkter for mange landmænd. Det er kulminationen på mange måneders hårdt arbejde, og det er nu man skal bestå sin eksamen. Der er meget på spil, og derfor er det både fysisk, men også nogle mentalt hårde uger, man som landmand, medarbejder og familie går i møde.

Det stiller nødvendigvis store krav til planlægningen af høstarbejdet, der oftest involverer store maskiner, lange arbejdsdage og mange mennesker i marken og på gårdspladsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er blandt andet, når man er presset og træt, at risikoen for ulykker stiger.

Derfor skal man ifølge Lone Andersen, Viceformand i Landbrug & Fødevarer, huske at stoppe op og tænke sig om inden man for eksempel sætter sig ind i sin mejetærsker til de lange dage i førerhuset og kører rundt på områder, hvor mange færdes.

- Mange landmænd gør en kæmpe indsats for at planlægge de enkelte arbejdsdage i marken med fokus på, hvordan man sikkert færdes på de forskellige arbejdsområder. Dermed er man med til at forbygge ulykker, lyder det fra viceformanden.

- Det kan jeg kun rose og opfordre til, at endnu flere gør sig tanker om inden høsten for alvor går i gang.

Hun henviser til Seges Innovation Arbejdsmiljø, som har beskrevet, hvordan man gennem simple tiltag før og under høsten kan forebygge alvorlige ulykker i at ske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Under høsten løfter vi i flok. Det er dygtige og erfarne medarbejdere, men også venner og familiemedlemmer unge som gamle, der giver en hånd med. Det giver et unikt fællesskab, men stiller krav til klar kommunikation og den enkeltes adfærd, som kan have betydning for sikkerheden, siger Lone Andersen.

- Under den velfortjente frokostpause er det derfor vigtigt at kigge hinanden i øjnene og minde om, at alle har et ansvar, uanset om man kører mejetærsker, sørger for forplejning eller udfører opgaver på gården. Høsten er et højdepunkt for landmænd på tværs af hele Danmark, men det er ikke værd at risikere alvorlige ulykker for et godt udbytte.

Derfor vil viceformanden blot minde om, at det i den spændende og pressede tid er vigtigt at huske sikkerheden.

- Stop - før du bare kører på, Tænk - hvordan sikrer du, at du kommer godt gennem høsten? Og Arbejd - sikkert, så du ikke får skavanker. Rigtig god høst til alle, afslutter Lone Andersen.