Lyt til artiklen:

Tidlig vinterbyg står flot ved Vejen

00:00
Hastighed: ???x
01:56

På kanten mellem Syd- og Sønderjylland er Amstrup Agro tirsdag gået i gang med høsten af vinterbyg. Det er lidt tidligere end normalt, for de plejer at skulle en uge længere hen.

Vinterbyggen dækker i år cirka 120 hektar af Amstrup Agros omkring 700 hektar jord, der både tæller egen og forpagtet jord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kører ved Folindbro, Brørup og Vejen, fortæller Bjarne Sønderby, der er elev ved Amstrup Agro.

rich-media-2
Det første halm er solgt til maskinstation, men Amstrup Agro skal selv bruge det meste. Privatfoto.

- Udbyttemæssigt ligger vi egentlig meget godt. Lige nu kører vi i fremavl, men derefter går vi over til foderopbyg til vores grise, fortæller eleven fra Amstrup Agro, som producerer 40.000 slagtesvin samt 1500 tyrekalve om året.

Vandprocent i vinterbyggen har været god - lige over de 14 procent.

- Det har været tørt hernede, og vinterbyggen står på noget sandjord. Det har ikke fået så meget vand, men det står egentlig meget flot, og det giver et tilfredsstillende udbytte, fortæller Bjarne Sønderby, som efterfølgende tilføjer:

- Udbyttet er på over 70 tønder per hektar, og i forhold til, at der ikke er vandet, er det et godt resultat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny tærsker køres ind

Amstrup Agro satser på at være færdige med vinterbyggen inden for de næste dage.

rich-media-4
Amstrup Agro dyrker omkring 700 hektar. Privatfoto.

- Så går der ikke så længe efter det, inden vi kan gå i gang med frøgræs. Derefter venter raps efterfulgt af vårbyg og hvede, siger Bjarne Sønderby, som også fortæller, at den første halm bliver solgt til maskinstation, mens det meste andet bliver kørt hjem til eget brug.

rich-media-5
Trods begrænsede mængder vand står kornet fint. Privatfoto.

Til høsten af vinterbyggen har Amstrup Agro gang i mejetærskere fra New Holland - en CX8040 med 24 fods skærebord samt en helt ny CX8.90 med skærebord på 30 fod med udbyttekort. Den nye maskiner er ved at få kørt ind, da Maskinbladet snakker med Bjarne Sønderby.