Lyt til artiklen:

Ny drone skal overvåge og pleje afgrøderne på marken

00:00
Hastighed: ???x
04:02

Fem danske landbrugsvirksomheder, Aalborg Universitet og Klitgaard Agro står bag et nyt droneprojekt, hvor man vil lave en drone, der bor i marken, hvor den overvåger afgrøderne med kamerateknologi og kunstig intelligens.

Det skriver Danfoil, der er en af partnerne bag projektet i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Droneteknologien kommer fra firmaet Hecto Drone og er designet specifikt til opgaver med lang flyvetid, høj løfteevne, digitalisering og autonomi.

- Det smarte ved dronen er, at den automatisk kan genopfylde sig selv og er styret over mobilnettet. På den måde kan dronen flyve flere dage i streg uden menneskelig kontakt. Dronen er desuden allerede godkendt til at flyve og sprøjte med planteværn på vores testområde, siger Andreas Siggaard, der er direktør i Hecto Drone.

Scout Robotics, der siden 2017 har leveret tildelingskort til landmanden baseret på drone og satellit, ser også store muligheder i den nye teknologi. I dag er det en forholdsvis manuel proces fra flyvning til leverance.

- Vi ser nogle spændende muligheder i projektet, hvor målet er at dataindsamling, analyse og tildeling af sprøjtemidler udføres automatisk, fortæller Per Valentin Lund, der er grundlægger af Scout Robotics.

Michael Bundgaard, der blev kåret som "Fremtidens Landmand" i 2021 og er ejer af Klitgaard Agro med 2.000 ha, ser store perspektiver i projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det her projekt er så spændende, at man næsten ikke kan sove om natten. De muligheder, vi i vores landbrug kan få gavn af med Cropdrone, vil helt sikkert få en stor betydning for sikker fødevareproduktion i fremtiden. Droneløsningen vil gøre vores landbrug til en mere interessant arbejdsplads, og passer perfekt ind i fremtiden fokus på bæredygtighed, siger han.

Grovvarekoncernen Danish Agro skal stå for salget af dronen både i Danmark og internationalt.

- En central del af Danish Agro's strategiske fokus er at tilbyde digitale løsninger til landbruget, som bidrager til en lettere, enklere og mere effektiv produktion. Vi ser frem til at deltage i udviklingen af Cropdrone-projektet og muligheden for at implementere teknologier til præcisions- og pletsprøjtning, samt optimere brugen af planteværn, siger Michael Stevns, der er koncerndirektør i Danish Agro.

Cropdrone skal sikre, at det bliver endnu nemmere for landmanden at placere sprøjtemidlerne der, hvor behovet er. Analysedelen står virksomheden The AI Lab for. De har arbejdet med kunstig intelligens og ukrudt genkendelse gennem en årrække.

- Vi ser et enormt potentiale i at udbygge mulighederne for autonom ukrudtskortlægning og -bekæmpelse. Med de seneste års fremskridt inden for kamerasystemer og kunstig intelligens, kan vi, med den udviklede drone, fjerne nogle af de sidste manuelle led i ukrudtskortlægningen og få det bragt i spil i marken, siger Mads Dyrmann, der er grundlægger i The AI Lab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flyvning og indsamling af billeder kan sagtens foregå, selvom det blæser, men behandlingen med planteværn skal foregå, når vinden har lagt sig. Dronen kan nemt skifte mellem specialiseret kamerateknologi og sprøjtebom i løbet af minutter. Så når det blæser, indsamler den billeder, og når vinden lægger sig udfører den intelligent behandling af marken med en sprøjtebom fra Danfoil. Den nordjyske sprøjteproducent skal nemlig levere sprøjtedelen til dronen.

- Droner er en ny platform at udføre plantebeskyttelse fra, og vi kan virkelig optimere rettidigheden og intelligent stedspecifikke behandling. Vi er til stede i marken hele tiden og når vejret er til det så sprøjter vi, resten af tiden forbereder vi os intelligent på næste gang det bliver sprøjtevejr, udtaler Martin Dyhrman Sørensen, der er direktør i Danfoil.

Aalborg Universitet bidrager til projektet med højt specialiseret viden omkring fluid dynamik og luftstrømninger.

Projektet har et samlet budget på ni millioner kroner og er støttet gennem GUDP.