Lyt til artiklen:

Naturens Rige sætter ambitiøs plan for klimaet

00:00
Hastighed: ???x
02:14

Abonnementsartikel

Ny ambitiøs klimapolitik skal sætte ekstra fart på den grønne omstilling i en af landets største produktionskommuner. Borgerne bakker op om klimaarbejdet.

Da byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune tidligere på måneden vedtog kommunens nye klimapolitik, sagde de samtidig ja til en række meget ambitiøse mål, skriver Ringkøbing-Skjern kommune i en pressemeddelelse.

Naturens Rige, der i forvejen er udnævnt som Danmarks klimakommune nr. 1, forpligter sig på at være selvforsynende med vedvarende energi i 2024, et fossilfrit område i 2040 og såvel CO2-neutral som robust over for klimaforandringer i 2050.

- Herudover har vi et delmål om, at vi allerede i 2025 skal have reduceret CO2-udledningen med 50-54 procent i forhold til 1990-niveauet og med 70 procent i 2030 - vel at mærke i en kommune, der i høj grad lever af landbrug og industriel produktion, siger formand for Ringkøbing-Skjern Kommunes Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalg, viceborgmester Søren Elbæk.

Han tilføjer, at målet for netop landbrug og skovbrugssektoren er en reduktion i forhold til 1990-udledningen på 55-65 procent i 2030. Det svarer til den nationale målsætning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Forslag fra borgerne

I forlængelse af klimapolitikken skal byrådet til september godkende kommunens klimaplan. Allerede nu indeholder klimaplanen over 30 indsatser for en grønnere fremtid.

- Vi vil bl.a. arbejde med udtagning af lavbundsjorde, skovrejsning, biokul, biogas, Power-to-X, elektrificering af transporten samt klimatilpasning. Alt sammen selvfølgelig i samskabelse med borgere og erhvervsliv, siger klimakoordinator Pernille Hagen.

I udviklingen af planen har kommunen løbende samlet ideer og input fra mange forskellige grupper, blandt andet på online portalen voresklima.rksk.dk.

- Når planen er vedtaget, skal vi i tæt dialog med borgere og erhvervsliv finde ud af, hvordan vi skal realisere de tiltag, politikerne sender videre til handlingsplanen. Vi skal bl.a. kigge på, hvor man kan slå flere fluer med ét smæk, og f.eks. få både lokal udvikling, smuk natur og klimagevinster, siger Pernille Hagen.