Abonnementsartikel

Dan Gødning udbygger lagerkapaciteten i Fredericia og Aalborg og udfordrer dermed status på gødningsmarkedet

Hos Dan Gødning i Fredericia kribler det i disse dage i fingrene. Virksomheden venter nemlig på den miljøgodkendelse, der skal gøre det muligt at udbygge lagerkapaciteten på landsplan.

Lagertanken, der er den sidste af to nyindkøbte tanke, skal opstilles i Aalborg i tilknytning til den nyopførte fabrik. Dermed forventer Dan Gødning at være godt rustet til at iværksætte deres plan om at udfordre de øvrige selskaber på det danske gødningsmarked:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi har opsat lagertanken i Aalborg, er vi oppe på at have tre platforme. Dermed er vi oppe på det niveau, vi mener, der skal til lige nu for at udbygge vores position på markedet for flydende gødning, siger Ole Sams Falkenberg, agronom, Dan Gødning.

Foruden lagertanken i Aalborg, der kan rumme 8.000.000 ton flydende gødning, har Dan Gødning lige udvidet lagerkapaciteten med yderligere 5.000.000 ton i et nyt anlæg i Fredericia.

Plads til flere aktører

Det var sammenlægningen af Yara og Kemira GrowHow tidligere på året, der satte skub i planerne om at ekspandere:

- Med sammenlægningen af de to blev der jo ændret lidt på markedsandelene blandt aktørerne på gødningsmarkedet – og dermed også plads til flere aktører, siger Ole Sams Falkenberg.

- Derfor mente vores ejere, at tidspunktet var rigtigt. Samtidig anså de udbygningen for at være en måde at fastholde Dan Gødning som producent på, forklarer han om årsagen til det erhvervsmæssige fremstød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ole Sams Falkenberg peger desuden på at en formodet fortsat prisudvikling på markedet for handelsgødning har haft indflydelse på timingen i Dan Gødnings vækstplaner:

- Jeg tror, at prisen på N-gødning vil fortsætte med at stige det næste års tid, men ikke prisen på NPK-gødning. Det begrunder jeg blandt andet med, at vi her i Danmark har marker med meget høje fosfortal, hvilket vil få flere til at springe fosforgødningen over hvert andet år, siger han.

Lagertanke til landbruget

Foruden de to nyanlagte anlæg med tilhørende lagertanke er Dan Gødning også i fuldt sving med at forsyne landmændene med øget lagerkapacitet:

- Det er en logistisk vigtig brik i hele denne udvidelsesstrategi. For i kraft af at der er et enormt pres på transportørerne af flydende gødning, så skærpes landmændenes behov for at have et bufferlager, siger Ole Sams Falkenberg.