Lyt til artiklen:

Statsminister tager alvorlig kritik til sig: Men vil ikke have advokatundersøgelse

00:00
Hastighed: ???x
02:27

Abonnementsartikel

Statsministeren tager Minkkommissionens kritik til efterretning og beklager over for minkavlere. Men hun vil ikke have iværksat en advokatundersøgelse, der kan vurdere, om der er basis for rigsretssag.

Selv om Minkkommissionen kritiserede Statsministeriet i skarpe vendinger, mener statsminister Mette Frederiksen ikke, at hun skal gå af, at der skal en igangsættes en advokatundersøgelse, eller at hun har brudt ministeransvarsloven.

Det fortæller hun på et pressemøde fredag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mit argument er, at beretningen angående min egen rolle er meget klar, og på den baggrund er der ikke grundlag for en rigsretssag, siger hun.

Af beretningen fremgår det, at selv om hun groft vildledte befolkningen, vidste hun ikke, at beslutningen var ulovlig.

Beretningen tager dog ikke stilling til, om hun handlede groft uansvarligt, hvilket ville være i strid med ministeransvarsloven.

Derfor vil blå blok have en uvildig advokatundersøgelse, der kan undersøge, om hun har brudt ministeransvarsloven.

Minkkommissionen har også lagt op til, at der kan indledes en tjenestemandssag mod departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtil videre, fortæller Mette Frederiksen, bliver hun dog i sin stilling.

Statsministeren forklarer, at regeringen skal have rådgivning af Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, inden en beslutning kan træffes.

Tager kritikken alvorligt

Hun fortæller dog, at regeringen tager kritikken meget alvorligt, og at den giver anledning til refleksion.

- Det er en kritik, vi i regeringen tager meget alvorlig og selvfølgelig tager til efterretning, siger Mette Frederiksen om den ulovlige aflivning af alle mink.

Derfor lægger regeringen også op til ændringer, så der i fremtiden bliver en bedre proces.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt andet vil regeringen indføre rådføringspligt, så skiftende regeringer forpligtes til at rådføre sig med Folketingets partier, inden der træffes drastiske beslutninger. Et demokratiudvalg, som blandt andet skal se på samspillet mellem politikere og embedsmænd. Og så vil man ændre lovgivningen, så offentligheden kan få større indblik i sager som eksempelvis minksagen.

Mette Frederiksen har også en direkte besked til minkavlerne.

- Jeg bilder mig ikke ind, at jeg kan vide, hvordan det har været at være jer. Jeg ved i mistede jeres livsværk, og jeg er oprigtigt ked af den frustration og sorg, det har medført. Derfor vil jeg gerne sige undskyld til jer.

- Men det var en nødvendig beslutning. Vi havde et ansvar over for hele verdens sundhed, siger hun.