Lyt til artiklen:

L&F taber retssag om restlevetid på landbrugsejendom

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Vestre Landsret har tirsdag fastslået, at Miljø- og Fødevareklagenævnet havde både lovhjemmel og individuel vurdering på plads, da nævnet udmålte en restlevetid på blot 1 år for landmand Steen Christensens grisebedrift efter en revurdering.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Landbrug & Fødevarer havde stævnet Miljø- og Fødevareklagenævnet, fordi organisationen ikke mener, at det tydeligt fremgår i hverken loven eller bekendtgørelsen, hvornår og hvordan restlevetiden beregnes. Da det ikke er muligt at efterkomme de skærpede ammoniakkrav fra den ene dag til den anden, er det indgribende for landmanden, hvis der kun gives en kort frist, mener Landbrug & Fødevarer.

- Vi ved, at den konkrete sag har principiel betydning for mange landmænd og dermed vores medlemmer, og derfor var det helt afgørende for os i L&F at køre denne principsag mod Miljø- og Fødevareklagenævnet. Det er dybt beklageligt, at Landsretten ikke har givet os medhold, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer Thor Gunnar Kofoed.

Også hos landmand Steen Christensen er der skuffelse.

- I dag er selvfølgelig en skuffelse for mig, for jeg mener fortsat, at jeg og rigtig mange af mine kolleger bliver urimeligt ramt af de her regler. Jeg har oplevet stor hjælp fra Landbrug & Fødevarer, som er gået helhjertet ind i den her sag, og jeg er klar til at tage sagen til Højesteret, hvis Landbrug & Fødevarer vurderer, at det giver mening, siger Steen Christensen.

Aalborg Kommune traf i 2019 afgørelse om, at Steen Christensens ejendom med 4.600 slagtegrise skulle leve op til skærpede krav ved udgangen af 2030. En periode på lidt over ti år. Men det omgjorde Miljø- og Fødevareklagenævnet i december 2020. Nu var restlevetiden pludselig helt nede på et enkelt år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den underkendelse af kommunens afgørelse fik store konsekvenser for landmanden, og den dag i dag er ejendommen lukket ned. Da flere andre danske landmænd står i samme situation, har tirsdagens kendelse stor principiel betydning.

- Vi kan ikke blot se til, at vores medlemmer udsættes for urimelige indgreb i forhold til deres produktion. Derfor vil vi fortsætte indsatsen for en mere rimelig ammoniakregulering - både politisk og juridisk i det omfang det overhovedet er muligt, siger Thor Gunnar Kofoed.

Grundet sagens principielle karakter blev den behandlet i Vestre Landsret som førsteinstans - og derfor vil en eventuel anke fra Landbrug & Fødevarers side betyde, at sagen kommer helt til Højesteret.