Abonnementsartikel

For 14 år siden var Karby Smedie en alsidig VVS-forretning på landet – i dag er det højt specialiserede stokerfyr, der fylder hallerne, og over halvdelen af dem ender hos kunder i udlandet

Da Jens Mogensen i 1994 købte den gamle landsbysmedie i Karby på Mors sammen med en kammerat, var det primært for at arbejde med VVS og smedearbejde, og der kunne også tilbydes lidt bilreparation.

Jens Mogensen havde lavet nogle stokerfyr, men det var på hobbyniveau, og kunderne var venner og familie, og i starten var smedien kun et fyraftens-job for ham.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men siden er det gået stærkt, og nu 14 år senere er alt andet end stokerfyr droppet i værkstedet i Karby. Resterne af den oprindelige forretning ses nu kun i forkortelsen i firmanavnet: KSM-Stoker. Og forretningen er Jens Mogensen blevet eneejer af.

Der er en halv snes medarbejdere, men det lyver om virksomhedens omfang. For KSM-Stoker benytter sig i stor udstrækning af underleverandører i både ind- og udland, og medarbejderne i Karby står kun for samling af stokerne.

Også opstillingen af stoker-fyrene har man overladt til VVS-forhandlerne rundt i landet, så Karby-virksomheden koncentrerer sig om fremstillingen og salget af fyrene.

Ordreproducerende

Med den forestående vintersæson bliver der lidt mere travlhed på værkstedet i Karby.

- Folk bestiller fyr, når det begynder at blive koldt, og det giver ekstra travlhed, for vi producerer kun efter ordre, fortæller Rie Beck, der er Jens Mogensens højre hånd – både i virksomheden og privat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi laver stokerfyrene efter den enkelte kundes behov, for nogle skal have indtaget til flis eller piller fra den ene side, andre fra den anden side eller bagud, og lågerne skal også kunne åbnes forskelligt. Derfor skal fyrene laves individuelt, forklarer Rie Beck under rundvisningen i de enkelte værksteder, hvor der arbejdes med at samle fyrene efter de individuelle specifikationer. I den største hal står enkeltdelene, som modtages fra underleverandører.

Stort boom i 2006

I 2006 var der det store boom i alternative energikilder, og det mærkede Mors-virksomheden også.

- Det var vort hidtil bedste år, konkluderer Rie Beck.

- Siden har der været økonomisk fremgang, og folk har haft bedre råd og har valgt dyrere løsninger, som ikke kræver, at de bruger tid og kræfter på de alternative energikilder, som stokerfyrene er bygget til.

I alt står der cirka 3.000 stoker-fyr fra Karby rundt omkring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksporterer 60-70 procent

KSM-Stoker er vokset gradvist hen over årene. Virksomheden har ikke et stort annoncebudget, men baserer mere salget på de erfaringer, som kunderne får og fortæller naboen.

- Vi lever mest af reklamen mund-til-mund, siger Rie Beck.

Og rygterne er nået vidt og bredt. For i dag har virksomheden forhandlere ikke bare i Danmark, men også i Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Irland, England, Frankrig og flere andre. I alt er 13 lande på KSMs salgsliste.

- Og vi har lige solgt de første to2 anlæg til en forhandler i Japan. Det var en japaner, vi mødte på Agromek, hvor han var på udkig efter sådan et fyr, som vi laver. Siden har vi skrevet frem og tilbage om de mål, fyrene skulle indpasses efter, lyder det fra Karby-smeden, der forventer, at salget blot er de første i rækken. Han er netop i Japan for personligt at sørge for, at tilslutningen og opstarten af de første to fyr sker uden problemer.

I alt eksporteres 60-70 procent af produktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Besparelser på 40-50 procent

KSM-Stokeren fås i adskillige størrelser. Den første var KSM-Multistoker 325, som siden er suppleret med både mindre og – især – større modeller.

Firmaet påpeger, at deres fyr har en af markedets højeste virkningsgrader på op til 95 procent.

Stoker-fyrene er indrettet til brug af alle slags biobrændsler.

Det mest almindelige er træflis og træpiller, og stokerne leveres med silo og automatisk indtag, alt efter hvordan den enkelte kunde har plads til brændselslageret.

Der er en del penge at spare ved at bruge biobrændsler. KSM-Stoker har beregnet, at der som minimum kan spares 40 til 50 procent på olieregningen. Dertil skal så fratages den tid, der går med at håndtere brændslet – det er den tid, den enkelte selv bestemmer timelønnen for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Firmaets serie af de hidtil største fyr vil blive markedsført i 2009. Det største fyr får en kapacitet på 1.000 kW.