Lyt til artiklen:

Stort testanlæg for bæredygtige produkter på vej på Falster

00:00
Hastighed: ???x
03:48

Roetoppe kan blive til proteiner i nye fødevarer, opsamling af næringsstoffer via muslingeproduktion kan blive til essentielle fedtsyrer i nye superfood-produkter, og halm fra allerede høstet frøgræs kan blive til tekstil. Det er blot tre eksempler på, hvordan restprodukter og afgrøder fra landbrug og havbrug kan blive til ingredienser i nye, bæredygtige produkter.

Teknologien til at lave eksempelvis ingredienser til fødevareindustrien af restprodukter findes allerede, men der mangler et testanlæg, hvor danske og udenlandske virksomheder kan teste processerne og produktionen i fuld skala, inden de kommer i reel produktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor tager en række aktører nu første skridt til at etablere et stort testanlæg på Falster, Baltic Plant Solution. Anlægget skal fungere som en affyringsrampe for nye produkter, der bygger på øget værdiskabelse med biologiske ressourcer.

Det skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse.

- De fleste har en god fornemmelse af den enorme udvikling, der er sket på energiområdet fra de gamle vandmøller til dagens vindmøller. Den måde, vi bruger de biologiske ressourcer på i dag, er på samme udviklingsniveau som den gamle vandmølle. Vi har en klimakrise, vi skal løse, og vi har et vanvittigt overforbrug af ressourcer i verden, og derfor skal bruge vores biologiske ressourcer helt ud til sidste plantefiber til gavn for både klima, miljø og biodiversitet. Det kan anlægget hjælpe med, siger Simon Hansen, borgmester i Guldborgsund Kommune.

- Desuden kan er de nye produkter blive et potentielt forretningseventyr på højde med vores vindmølleindustri. Vi bor jo i et bio-bountyland, siger han.

Indtil nu har Danmark manglet et specialiseret fuldskalatestanlæg for raffinering af biomateriale til fødevarer og andre produkter. På det kommende Baltic Plant Solution testanlæg kan virksomhederne afprøve, tilrette, forfine og gennemføre produktion af nye fødevareingredienser og andre produkter i et stort industrianlæg, inden de overfører produktionen til den virkelige verden og gør det til en forretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge investeringschef i Business Lolland-Falster, Steffen Lund, er der et kæmpe behov for et anlæg som Baltic Plant Solution. Ikke bare i Danmark, men i hele Nordeuropa.

- I dag skal man helt til Belgien for at finde et anlæg, der kan levere den samme service. Biosolutions er et område i eksplosiv vækst, og alene inden for den gren af bioraffinering, der handler om enzymer og mikroorganismer, forventer man en samlet global markedsværdi på knap 3.700 milliarder kroner i 2026. Anlægget på Lolland-Falster kan derfor blive et sted, hvor nye, internationale erhvervseventyr begynder, siger Steffen Lund.

Første skridt i etableringen af anlægget er sat i gang med udarbejdelsen af et såkaldt Feasibility Study, som leveres af den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras. Det skal sikre, at alt omkring etableringen af anlægget, der forventes at koste 200 millioner kroner, gribes rigtigt an.

- Vi er glade for at kunne udnytte vores viden og erfaringer fra den agroindustrielle sektor i netop dette innovative projekt. Vi ser frem til dialogerne med alle parter i de næste måneder, og vi håber således, at feasibility studiet vil føre til en snarlig realisering af projektet i sin helhed. Et sådant anlæg vil være en milepæl for mange nye produktioner til glæde for landbruget og industrien. Det vil samtidig føre til en mere optimal kaskadeudnyttelse af råvarer til gavn for miljøet og vores fælles fremtid. Desuden skaber det nye arbejdspladser og på sigt også eksport af varer og tjenesteydelser, siger Erik C. Wormslev, Udviklingschef i Niras.

Partnerne bag Baltic Plant Solution er foreløbig Nordic Sugar, Crispy Food og Dansk Biokemi, samt Business Lolland-Falster og Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund - en del af Guldborgsund Kommune.