Lyt til artiklen:

Cikorie må nu bruges i kvælstoffikserende blandinger

00:00
Hastighed: ???x
02:33

Nogle af ændringerne gælder også målrettet kvælstofregulering. Blandt andet kan du bruge cikorie i kvælstoffikserende blandinger, og du får en mindre kvotereduktion ved brug af sen etablering af efterafgrøder.

Bekendtgørelse nr. 742 af 30. maj 2022 om næringsstofreducerende tiltag og dyrkningsrelaterede tiltag i jordbruget for planperioden 2022/2023 (også kaldet plantedækkebekendtgørelsen) er nu offentliggjort. Den træder i kraft 1. august 2022.I denne nyhed kan du læse mere om, hvilke ændringer der er foretaget i bekendtgørelsen fra sidste år, skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har igen i år nedjusteret reduktionen af kvælstofkvoten ved brug af sen etablering af efterafgrøder. Du kan se det nye kvotetræk for efterafgrøder sået mellem 21. august og 7. september i bekendtgørelsen, skriver styrelsen.

Cikorie i blandinger

Som noget nyt kan cikorie også indgå i efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter som alternativ til efterafgrøder. Man skal være opmærksom på, at blandinger med cikorie eller græs skal sås senest 1. august for at kunne godkendes, og såtidspunktet kan ikke udskydes, hvis cikorie eller græs indgår i blandingen med de kvælstoffikserende arter.

Man får mulighed for at lade dine efterafgrøder stå som slånings-, blomster- eller bestøverbrak i foråret 2023 i stedet for at etablere en forårssået afgrøde. Ændringen for slåningsbrak gælder kun i 2023 og skal give landbruger fleksibilitet i overgangen til ny landbrugsreform.

- Hvis du overvejer at indberette alternativet braklagte arealer, skal du dog være opmærksom på, at arealerne ikke må overlappe med den nye mulighed for slåningsbrak efter en efterafgrøde. En mark, som skal bruges til alternativet braklagte arealer i 2023, må ikke være etableret med efterafgrøder i efteråret 2022. Der må altså ikke være efterafgrøder på arealerne umiddelbart før du etablerer græs til alternativet braklagte arealer, skriver Landbrugsstyrelsen.

Læs mere om husdyrefterafgrødekrav for 2022/2023.