Lyt til artiklen:

Mælkeproducent modtager ny klima-pris

00:00
Hastighed: ???x
03:25

Abonnementsartikel

Mælkeproducent Peter Nielsen, Hjørring, modtager som den første nogensinde Klima- og Bæredygtighedsprisen, som er indstiftet af Landbrug & Fødevarer, Forenet Kredit og Nykredit.

På Landmand & Leder-konferencen 1. juni, arrangeret af Landbrug & Fødevarer, modtog mælkeproducent Peter Nielsen fra Hjørring Klima- og Bæredygtighedsprisen, som er indstiftet af Landbrug & Fødevarer, Forenet Kredit og Nykredit. Foruden æren følger der 50.000 kroner med. Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Peter Nielsen driver en mælkeproduktion med 220 årskøer og 160 hektar lige uden for Hjørring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I kraft af en bevidst indsats har Peter Nielsen skridt for skridt styrket gårdens bæredygtighed, og de kommende års initiativer er allerede formuleret, så udviklingen på gården stopper på ingen måde her, siger Tonny Thierry Andersen, koncerndirektør i Nykredit og formand for dommerkomiteen.

Kan inspirere alle andre

- Peter Nielsen er en landmand, der kan inspirere alle andre landmænd, men også landbrugsrådgivere og andre, der i det daglige arbejder med bæredygtighed i landbruget. Han viser, at et landbrug, der hverken er specielt lille eller specielt stort, har mange, konkrete muligheder for at arbejde med klima- og bæredygtighed. Samtidig tager han et stort socialt ansvar både i forhold til sine medarbejdere og udenfor gården, siger han.

En virksomheds bæredygtighed opgøres ud fra tre parametre.

  • Environment (miljø/klima).
  • Social (samfund).
  • Governance (ledelse). Herunder også den økonomiske bundlinje.

Den finansielle sektor har stigende fokus på virksomhedens ESG-arbejde i forbindelse med for eksempel kreditvurdering. Hos Peter Nielsen arbejdes der bevidst med ESG og alle tre bundlinjer, og der er udarbejdet en klimavurdering både via Arlas klimatjek og via ESGreen Tool.

Peter Nielsen modtog prisen ved konferencen Landmand & Leder, hvor den blev overrakt af Nykredits landbrugsdirektør, Poul Erik Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Peter Nielsen har gennem en årrække gjort en række konkrete tiltag, der både dækker i bredden og stikker dybt. Mælkeproduktionens klimaaftryk er lavere end gennemsnittets, i marken er der fokus på at begrænse transport og dieselforbrug, at optimere kvælstoftildeling og -udnyttelsen og øge biodiversiteten på ejendommen. Siden 1999 har gården haft et gårdråd, der er fokus på ESG og på at skabe et godt arbejdsmiljø. Gården producerer vedvarende energi i form af solceller og vindmøller. Han tør gå forrest og afprøve muligheder og nye tiltag af til gavn for andre. Peter Nielsen er aktiv i lokalsamfundet, blandt andet som ambassadør i et samarbejde med Hjørring Kommune om unges uddannelse. Peter Nielsen er på alle måder værdig til at være den første modtager af Nykredits klima- og bæredygtighedspris, siger Poul Erik Jørgensen.

Ud over vinderen var yderligere tre kandidater med i opløbet. Det var:

  • Maria og Kristian Karlshøj, Ausumgaard I/S ved Struer.
  • Per Aagaard Nielsen, Ørum Mose ved Hjallerup.
  • Kresten Lorenzen, Tingvejgård, Sønderborg.

- Der er kun én vinder, men de øvrige tre finalister er også fremragende repræsentanter for den bæredygtige udvikling. Alle arbejder konkret med ESG og cirkularitet i landbrugsproduktionen. Der er ingen tvivl om, at alle fire kandidater brænder for at flytte alle bundlinjer i den rigtige retning, siger Poul Erik Jørgensen.