Lyt til artiklen:

Frivillig rådgiver hjalp landmand gennem konkurs

00:00
Hastighed: ???x
07:59

Den nu 42-årige landmand Martin Bundgaard fik i flere år hjælp af en frivillig rådgiver fra Early Warning med at afvikle sin bedrift på 180 malkekøer og lidt over 100 hektar jord, da der ikke var andre udveje efter tre katastrofeår, der slog bunden ud af en i forvejen skrøbelig økonomi.

Det skriver Early Warning i en pressemeddelelse

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Martin Bundgaard er vokset op på gården i Øster Hurup, og det lå i kortene, at han skulle overtage den, når forældrene blev gamle, og han selv havde tjent tilstrækkeligt til at købe dem ud.

I 2010, som 30-årig, havde han sparet en million kroner sammen på arbejde ved siden af gården, og han fik bankens accept på at stå med en gæld på omkring 20 millioner kroner. Forældrene flyttede i et parcelhus og hans far fik arbejde som buschauffør

Nu kunne Martin med to ansatte leve sin drøm som landmand ud. Han vidste, han gik ind til mange år med nul ferier og arbejdsuger på 80 timer. Men det det var for ham intet problem. Han levede på en sten og helligede sig bedriften.

Det fik godt nogle år. Han fik bygget en ny silo på 3.000 kvadratmeter, udvidet bedriften med 40 køer og forpagtet mere jord, og alt løb nogenlunde rundt.

Søgte hjælp efter nej fra banken

Men efter tre usædvanligt hårde år - 2016 med ekstremt lave mælkepriser, 2017 med voldsom regn og 2018 med tørke - måtte han i foråret 2019 ty til sin bank for at få hjælp. Her fik han blankt afslag. Sælg ud af jorden, lød beskeden fra banken, ellers kan vi ikke hjælpe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det ville være som at tisse i bukserne for Martin. Det var jo jorden, der gav de afgrøder, som han fodrede sine køer med Han havde i forvejen forpagtet cirka 30 hektar ekstra jord for at opfylde harmonireglerne om husdyrgødning. Hvis han solgte fra, skulle han købe foder og finde afsætning til husdyrgødningen

- At frasælge jord ville være starten på en afvikling, og jeg var mest indstillet på at finde en løsning på at fortsætte. Som landmand er der jo medgang og modgang, men det kunne ikke ske uden en håndsrækning fra banken, siger Martin Bundgaard.

Martin talte med sin lokale landboforening og gik på nettet for at søge viden om, om han kunne gøre noget andet end det, banken foreslog.

- Der dukkede jo i massevis af reklamer op for advokater, som ser en forretning i at hjælpe, men så opdagede jeg en artikel, der handlede om en landmand, som havde fået gratis hjælp af Early Warning, og så ringede jeg næste dag, fortæller han.

Opkaldet ændrede hans situation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det opkald glemmer jeg aldrig. Det er jo grænseoverskridende at skulle ringe, fordi man føler, at man nu er kommet derud, hvor man ikke selv kan løse problemerne. Men jeg blev så glad, da konsulenten fortalte, at hvis Early Warning går ind i en sag, trækker de sig ikke undervejs, men følger sagen helt til dørs, siger han.

Rådgiver tog med til møder

Martin fik knyttet en frivillig rådgiver til sig, som ikke selv var landmand, men som havde erfaring med økonomi og med at lede virksomheder, og en uge efter opkaldet kom rådgiveren på det første besøg.

- Han blev vist rundt på bedriften og fik mine regnskaber, så han kunne danne sig et overblik og lære mig lidt at kende, det var en virkelig behagelig oplevelse, husker Martin.

Rådgivere tog med til møde hos landboforeningen sammen med Martin, og han tog derefter med i banken, ligesom han var med til et møde sammen med Martins forældre. Men det stod ret hurtigt klart, at banken ikke var til at hugge eller stikke i.

Dagen efter det sidste møde med banken, hvor både Early Warning-rådgiveren og landboforeningen var med, og hvor bankens ledelse også deltog, blev landbruget erklæret konkurs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg ville hellere trække stikket selv frem for, at banken satte ejendommen til salg. En frivillig aftale i form af en salgsfuldmagt var det endegyldige krav fra bankens side. Men det ville sætte mig i en usikker situation, fordi jeg ikke ville kunne gøre noget ved den restgæld, som måtte komme, fortæller Martin.

Den værste tid

Konkursen var en realitet i starten af juli 2019, og der blev udpeget en kurator til at forestå den. Martin Bundgaard og hans to medarbejdere blev af kurator ansat til at passe bedriften med de 180 køer.

- Allerede dagen efter afgørelsen i skifteretten kom den Early Warning-frivillige på besøg og hjalp med at forhandle løn med kurator. Det betød så meget, for man er jo i en voldsom situation. Følelserne sidder udenpå. Jeg er jo født og opvokset på gården og frygten for, hvad der nu skulle ske, og hvad jeg skulle bagefter, fyldte meget, siger Martin.

Han glemmer aldrig de uger, hvor alting stod på den anden ende.

- Det er det værste, jeg har oplevet i mit liv. Jeg har aldrig været så presset før. Man er følelsesmæssigt helt væltet. Jeg sov ikke i to døgn, inden jeg skulle i skifteretten. Det var frygteligt, men det hjalp utroligt at have den frivillige til at læne sig opad, også personligt, bare at kunne ringe sammen og snakke om livet og hverdagen. Det ville jeg jo ikke gøre med en revisor, fortæller Martin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter nogle få uger købte en handelsmand hele besætningen, som blev videresolgt i portioner til andre gårde. Det gav Martin luft til at videreuddanne sig.

- Da der blev færre dyr, lavede vi en ordning, hvor jeg passede dyr om morgenen og om aftenen og gik i skole om dagen. Jeg havde lastbilkørekort og tog krancertifikat i Aalborg og derefter truckcertifikat i nærheden af Hjørring, fortæller han.

I oktober blev ejendommen solgt, og Martin fik et par måneder til at finde et nyt sted at bo, og han var ude af gården lige inden julen 2019.

Gældssanering tog to år

Nu gik Early Warning-forløbet ind i en ny fase; gældssanering.

Inden, der kunne søges om sanering af Martins gæld, der var i størrelsesordenen 14 millioner korner, skulle ejendommen være solgt og konkursen helt afsluttet. Der opstod desuden gæld til skat, fordi man som landmand har penge til gode i andelsbeviser, som man skal svare skat af, og der var mange bolde i luften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der var en hulens masse detaljer, som kunne få en mulig sanering til at vælte, men også her fik jeg god hjælp af den frivillige. Man hører jo om sager, hvor en lille ting betyder, at det lige nøjagtig ikke lykkes, så jeg var konstant nervøs i de to år, gældssaneringen skulle komme til at vare, siger Martin.

Konkursen kom til at vare over et år. Først for et år siden, i foråret 2021, var konkursen endelig fuldført, og dermed kunne gældssaneringen gå i gang.

- Det trak jo ud, der var mange ting. Skifterettens hjælpere skulle ud at se, hvor jeg bor, og sagen skulle i høring et par gange, og der var forsinkelser på grund af corona. Så der gik lang tid, hvor man skulle være nervøs for, om der dukkede noget uforudsigeligt op, eller nogen gjorde indsigelser, siger han.

I mellemtiden var Martin begyndt på nyt arbejde. Hans nye certifikater hjalp ham med at få job som først chauffør og siden hen som kranfører for en vognmand, der primært kører for byggebranchen.

Der blev først sat endeligt punktum den 22. december 2021, hvor Martin var kaldt til møde i Skifteretten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det blev en bedre afgørelse, end jeg havde turdet håbe på. Jeg var inde i syv minutter og fik bare at vide, at jeg nu havde fået min gældssanering. Og jeg må bare sige, at jeg har alt at takke Early Warning for. Jeg var så lettet den dag, at jeg kunne flyve ud af retten, siger Martin Bundgaard.

Lærer ikke om konkurs

I dag kører han rundt i en lastbil med kran og lægger spær på parcelhuse.

- Jeg var lidt slem til før at køre forbi gården og opdage, at de nye ejere plover fra den 'forkerte' side, men nu har jeg fået et arbejde, hvor jeg er væk hele ugen og kører rundt i landet og ser noget nyt, og det er faktisk godt for mig, siger Martin.

Der er gået tre år, siden han måtte kaste håndklædet i ringen og bede om hjælp.

- Man kan næste ikke beskrive med ord, hvad Early Warning har gjort for mig. Det har betydet så meget, at jeg er kommet igennem det her lange forløb, der har så mange faldgruber. Da jeg tog min uddannelse som landmand, lærte jeg jo om økonomi og regnskaber, men det med konkurs havde jeg jo aldrig lært om, siger Martin Bundgaard.