Lyt til artiklen:

Pöttinger brugte discharven og all-round-såmaskinen

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Abonnementsartikel

Pöttinger har valgt, at kløvergræsparcellen skulle jordbearbejdes med discharven efterfulgt af såning med all-round-disc-såmaskinen Terrasem.

Parcellen, hvor Pöttinger Danmark har etableret kløvergræs med Terradisc og Terrasem er på 12 x 48 meter, hvoraf 50 procent er nedvisnet med Glyphosat, og resten er ikke. I alt 0,6 hektar græsmark, hvor der er frit spil for jordbearbejdning, men prisen pr. hektar vil blive gjort op.

Servicechef for Pöttinger Danmark, Claus Hansen, fortæller her om valget af redskaber, og hvordan etableringen er foregået:

- Vi har startet med at køre parcellen over to gange med vores Terradisc discharve, i dette tilfælde en fire meters liftophængt version. Her fik vi bearbejdet den gamle græsmark ned i 10 centimeters dybde.

Pöttingers takkede tallerkner på 58 centimeter i diameter sidder sammen to-og-to på en gummiophængt klods. Otte tallerkner pr. meter giver en indbyrdes afstand på 12,5 centimeter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Cirka en uge efter, såede vi kløvergræsset med vores Terrasem disc-såmaskine, hvor der er sået 35 kg græs ud i parcellen.

- Vi har kørt med discene på såmaskinen i seks centimeters dybde, og frøene er sået i 1,5 centimeters dybde. Der er 12,5 centimeter imellem såskærene, og vi har kun sået via såskærene. Der er ikke sået yderlige dæksæd ud.

- Det, der kendetegner en Terrasem-såmaskine er, at den kan så både direkte ud uden nogen bearbejdning før såning, i pløjet jord eller som her, hvor det har fået en øverlig behandling af en discharve.

- Såskærene er parallelogramophængte og kan bevæge sig uafhængigt af hinanden, og discenes arbejdsdybde kan stilles indefra kabinen. Så altså en såmaskine, der kan arbejde i alle jordtyper.

Dual Disc dobbeltskiveskær kalder Pöttinger deres såskær, der med skiver på 380 millimeter i diameter sørger for at åbne en præcis og ren sårille til såsæden.

Pöttinger Terrasem har også mulighed for placering af gødning, hvor gødningsskær sidder efter discharven og foran pakkerhjulene. Gødningsskærene placerer gødningen imellem hver anden sårække, og dybden kan justeres uafhængigt af harve- og sådybde.

rich-media-1
Servicechef Claus Hansen fortæller om de Pöttinger-redskaber, der er brugt for at etablere kløvergræsparcellen. Foto: Morten Damsgaard.