Lyt til artiklen:

Lemken satsede på discharven og rotorsåsættet

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Parcellen, hvor Lemken Skandinavien med Lemken-redskaber har etableret kløvergræs, er på 12 x 48 meter, hvoraf 50 procent er nedvisnet med Glyphosat, og resten er ikke. I alt 0,6 hektar græsmark, hvor der er frit spil for jordbearbejdning, men prisen pr. hektar vil blive gjort op.

Til formålet har Lemken valgt en Rubin 10 discharve til at stå for jordbearbejdningen, efterfulgt af en Solitair 9 rotorsåmaskine til at så kløvergræsset. Lemkens produktspecialist Jacob Hartman fortæller her om redskaberne:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rubin 10 discharven udmærker sig på den måde, at discene sidder i et krydsformat, hvilket betyder, at hvor andre disc-redskaber kan have en tendens til at trække til den ene side, så bliver Rubin 10 stabilt bagved traktoren.

- Hver enkelt disc sidder på en separat stilk, hvilket gør, at vinklingen på discen bliver meget aggressiv, og den er meget jordsøgende. Vi får tit spørgsmål om egenvægt på discharven, fordi andre har problemer med at komme i jorden, men det problem har vi slet ikke med Rubin 10, fordi discene er så jordsøgende, siger Jacob Hartman.

rich-media-2
Produktspecialist Jacob Hartman fremhæver ophænget og vinklingen af discen, der gør den meget jordsøgende. Foto: Morten Damsgaard.

- Vi har harvet parcellen to gange så øverligt som muligt for at undgå, at græsset kommer op i strimler, sådan som det let kan gøre, når man discharver.

Den store hammer

- Vi har valgt at slå med den store hammer og har taget Solitair 9 rotorsåsættet med til at etablere kløvergræsparcellen. Det er en kundemaskine, vi har lejet ind, og der er monteret en gruber foran selve rotorharven. Derfor har vi valgt at så den ene halvdel med gruberen i jorden, og den anden halvdel uden. Det svarer i princippet til at vi havde dybdeharvet forud for såningen, og det bliver spændende at se, om det kan ses på resultatet, fortæller Jacob Hartman og fortsætter:

- Ellers så er det vores velkendte Solitair 9 såmaskine, vi har brugt til såningen. Det er vores unikke såmaskine, som er stort set uændret, siden den blev bygget i 1996.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selve så- og pakkerhjulet er ophængt i et parallelogram, ligesom på andre præcisionssåmaskiner til for eksempel roer og majs. Det bruger vi også her, hvor vi sår korn eller frø, for vi mener, det er vigtigt at kunne placere udsæden præcist, fortæller Jacob Hartman.

Valget er faldet på rotorsåsættet for at kunne give den upløjede græsmark en mere intensiv behandling, og få en god jordkontakt til de udsåede frø.

rich-media-4
Jacob Hartman fremhæver, at såhjulet sidder i et parallelogram, ligesom på præcisionssåmaskiner til for eksempel roer og majs. Foto: Morten Damsgaard.