Lyt til artiklen:

Søren Søndergaard: Vi skal videre

00:00
Hastighed: ???x
01:48

Abonnementsartikel

Dansk landbrug kan inspirere resten af verden til at blive lige så dygtige som danske landmænd, mener Landbrug & Fødevarers formand.

Dansk landbrug er nået langt, men Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer, mener, at erhvervet skal meget videre og meget længere.

- Og det kommer vi kun, hvis vi stræber efter at blive de bedste. Og ikke mindst stolt viser frem, hvad vi kan. På den måde kan de løsninger, vi udvikler - både i stalden, på marken og i laboratoriet - blive dem, der ikke kun gør dansk landbrug mere klimavenligt. Men som er med til at inspirere resten af verden til at blive lige så dygtige, som vi er, sagde Søren Søndergaard i sin tale ved åbningen af Roskilde Dyrskue.

Han fremhæver, at der allerede er mange stærke eksempler på den danske innovationskraft.

- I marts indviede opfinder og direktør Henrik Stiesdal et stort pyrolyseanlæg, der med overskudshalm og restfibre fra landbruget kan omdanne CO2 til biokul og gas - og på sigt levere klimaneutralt flybrændstof. Arla har sat gang i pilotforsøg med et metan-reducerende fodertilsætningsstof, som kan vise sig at reducere udledningen fra køer med 30 procent. I DLG opstartede man sidste år en produktion af græsproteiner i Vestjylland, og senest er DLG blevet medejer af Enorm BioFactory, der bygger nordens største insektfabrik, fortalte formanden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han ser den slags som gode eksempler på noget, som i fremtiden kan bidrage markant til en mere klimaeffektiv landbrugsproduktion.

- Vi kan - og vil - hele tiden blive bedre og dygtigere. Takket være innovative landmænd, som godt ved, at vi skal være en del af forandringerne. Vi skal ikke kun overleve den grønne omstilling. Vi skal skabe den. Derfor er det også så vigtigt, vi står sammen. At vi inspirerer. Og også at vi tør stræbe efter at være de bedste og de dygtigste, sagde han.