Lyt til artiklen:

Vredo sår direkte og fornyer græsmarken

00:00
Hastighed: ???x
02:23

Abonnementsartikel

Vredo har valgt at så græsfrøene direkte i den ubearbejdede græsmark, og viser dermed muligheden for at forny græsmarken enkelt.

En meget brugt metode i Holland, er isåning af græsfrø direkte i den eksisterende græsmark.

Den metode har Vredo Danmark praktiseret med sin Vredo direkte press-såmaskine i sin forsøgsparcel på Græsland 22.

Parcellen med kløvergræs er på 12 x 48 meter, hvoraf 50 procent er nedvisnet med Glyphosat, og resten er ikke. I alt 0,6 hektar græsmark, hvor der var frit spil for jordbearbejdning, men prisen pr. hektar vil blive gjort op.

Maarten Lerink fra Vredo Danmark fortæller, hvordan Vredo-såmaskinen er opbygget, og hvilke fordele den har i forhold til etablering og fornyelse af græsmarker:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Den her såmetode er meget kendt i Holland, Tyskland, ja faktisk over hele verden, men ikke så meget i Danmark. Den bliver brugt til at forny græsmarker uden pløjning.

- Vi har ikke solgt mere end et par stykker i Danmark, men vi håber nu, at vi med denne her test og et fornuftigt udbytte kan vise danske landmænd, hvor enkelt man kan forny sine græsmarker.

Vredo-såmaskinen findes i arbejdsbredder fra 60 centimeter op til seks meter. Under tre meter er den med mekanisk udsåning, og over tre meter er det luftassisteret udsåning.

Arbejdsbredden på den såmaskine, der har sået græsparcellen til Græsland, er tre meter, og rækkeafstanden er på 7,5 centimeter. Såkassen rummer 290 liter, og egenvægten er opgivet til 1.410 kg med glat valse, og 2.205 kg med ringtromle. Derudover er der mulighed for at tilføre op til 520 kg ekstra vægt.

rich-media-1
Maarten Lerink fra Vredo Danmark fortæller om Vredos direkte-såmaskine. Foto: Morten Damsgaard.

- Hvert enkelt såelement, der består af to skiveskær, er affjedret og følger ujævnheder, og dybdekontrollen foregår med en slæbesko på siden af skiveskæret sammen med justering af topstangen, fortæller Maarten Lerink:

- Det er mekanisk såteknik, der kan så alle slags græsfrø, og teknikken kan også bruges til korn, siger han.

Efter skiveskærene sidder en pakkervalse til at lukke så-rillerne. Det kan enten være en glat valse, eller som i tilfældet på den maskine, der har sået parceller på Græsland, en ringpakkervalse, der lukker rillen efter såskæret.

- I traktorens frontlift har vi valgt at sætte en strigle til at gøre overfladen lidt ru og fjerne de værste ting, der kan være på en græsmark, siger Maarten Lerink.

rich-media-2
Såningen blev udført i kombination med en strigle i frontliften. Foto: Morten Damsgaard.