Lyt til artiklen:

Amazone brugte disc og tænder forud for såning

00:00
Hastighed: ???x
02:24

Abonnementsartikel

Brøns Group stillede med to Amazone-redskaber for at etablere en af de otte kløvergræsparceller.

Parcellen hvor Brøns Group med Amazone-redskaber har etableret kløvergræs er på 12 x 48 meter, hvoraf 50 procent er nedvisnet med Glyphosat, og resten er ikke. I alt 0,6 hektar græsmark, hvor der er frit spil for jordbearbejdning, men prisen pr. hektar vil blive gjort op.

Brøns Group valgte at sætte henholdsvis Mikael Andersen og Anders Clemmensen, der begge er produktspecialister på Amazone-redskaber, til at løse opgaven.

Først er græsparcellen kørt over to gange med en Amazone Ceus grubbetandsharve, og Mikael Andersen fortæller her, hvordan den arbejder med græsmarken:

- Amazone Ceus-harven er en kombination af en tallerkenharve og en dybdeharve, og vi har den med i en seks meter version. Forrest har vi to rækker discs, der gerne skulle skære vores græs godt i stykker, så vi ikke har store græstotter at døje med senere. Discene har vi kørt med i 5-8 centimeters dybde.

rich-media-1
Amazone Ceus består af discs og grubetænder, og græsparcellen har fået to behandlinger i forskellige arbejdsdybder. Foto: Morten Damsgaard.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Efterfølgende har vi dybdeharvet med 40 millimeter brede tænder, hvor vi har valgt havetænderne i cirka 20 centimeters dybde, for at løsne jorden godt op, så den kan tørre lidt, inden den får en behandling igen før såmaskinen.

Cirka 14 dage efter den første behandling har det areal, der ikke er nedvisnet, fået en tur igen af Amazone Ceus harven, hvor kun discene har været i jorden.

Såning med Cirrus

Brøns Group har valgt, at det var Amazone Cirrus-såmaskinen, der skulle stå for såning af græsparcellerne. Anders Clemmensen fortæller her om hvordan såmaskinen er opbygget, og hvilke tanker der ligger forud for såarbejdet:

- Cirrus-såmaskinen har det, vi kalder mekanisk jordbearbejdning, hvilket vil sige, at vi har to rækker discs i harvesektionen, der går ind og laver opblandingen med jord. Discene er fintakkede, hvilket gør, at vi kan lave en meget kontrolleret dybdestyring af vores disc-sektion og samtidig bevare så meget som muligt af den gode muld øverst, hvori vi vil placere vores frø.

- Efter disc-sektionen kommer vi hen til pakkerhjulene, og skulle vi nu have placeret gødning eller en hjælpeafgrøde, foregår det med tallerkner lige før pakkerhjulene.

- Såsektionen består af dobbelte skiveskær, som i det her tilfælde har en indbyrdes afstand på 12,5 centimeter. Det er noget af det, der er vigtigt, når vi etablerer en udlægsmark som her, at vi har en så tæt skærafstand som muligt, så græsset og kløveret hurtigere kan lukke i rækkerne.

rich-media-2
Ander Clemmensen, Amazone-produktspecialist hos Brøns Group, fortæller, hvorfor det er vigtigt med tætte sårækker ved græsudlæg. Foto: Morten Damsgaard.