Lyt til artiklen:

Landmand frifundet: Brændte grise af i halmfyret

00:00
Hastighed: ???x
01:46

Abonnementsartikel

En svineproducent fra Haderslev er blevet frikendt i Vestre Landsret i en sag, hvor han havde brændt grise af i sit halmfyr.

En svineproducent fra området omkring Haderslev er i Vestre Landsret blevet frifundet i en sag, hvor han blandt andet skulle have opbevaret døde grise uforsvarligt samt have bortskaffet dem ved at brænde dem i sit halmfyr.

Det skriver JydskeVestkysten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I landsretten fandt man - ligesom i byretten, at landmanden ikke havde handlet uforsvarligt.

Tidligere havde Fødevarestyrelsen besøgt landmanden i forbindelse med et kontrolbesøg, idet han i en periode på over et år kun havde afleveret én gris til Daka. Ved besøget fandt man knogler fra grise i halmfyret og i gylletanken, og man anslog, at landmanden havde brændt 69 grise, hovedsageligt smågrise, af i fyret.

I retten forsvarede landmanden sig med, at det var bedre at brænde grisene i fyret, fremfor at de fik lov til at ligge i fire dage inden afhentning.

Hos Daka, som har opgaven med at indsamle og afbrænde døde dyr, har man endnu ikke haft lejlighed til at læse hele dommen.

Kommunikationschef hos Daka, Søren Mohr Jensen, understreger, at Daka ikke er part i sagen, men at det er de sundhedsfaglige myndigheder, der har rejst sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så vidt vi er orienteret er der ikke lavet ændringer i de krav, som Fødevarestyrelsen stiller i forhold til afbrænding af dyr. I dag er der krav til godkendte afbrændingsanlæg, som Daka lever op til. I forhold til lovkravene skal der for eksempel være bestemte temperaturer og varighed for afbrænding af døde dyr, siger kommunikationschefen.

Hos Daka bliver dyrene recirkuleret og brugt til biodiesel og gødning og ryger ikke bare op i den blå luft, som hos landmanden.

- Det er afgørende for vores forretning at der er sporbarhed og veterinær sikkerhed, siger Søren Mohr Jensen, Daka.