Lyt til artiklen:

Danske Svineproducenter opfordrer til stolthed

00:00
Hastighed: ???x
02:40

Abonnementsartikel

Danske svineproducenter er ifølge formand Jeppe Bloch på mange områderi nogle af de bedste i verden, og han mener derfor, at svineproducenter bør ranke ryggen og være stolte.

Trods barske og turbulente forhold for svineproduktionen er der ifølge Danske Svineproducenter meget at glæde sig over som dansk svineproducent.

- Vi gør det jo supergodt i dansk svineproduktion, og det skal vi huske hinanden på. Vi er effektive, vi er godt med på dyrevelfærd, vi skaber gode arbejdspladser og vi er også godt gearet til den grønne omstilling, sagde formand Jeppe Bloch på Danske Svineproducenters generalforsamling i forbindelse med Nutrifair 2022.

Han konstaterer, at vi har en barsk og turbulent tid, men at noteringen bevæger sig op igen.

- Og produktionen i Europa vil falde, og jeg tror på, at markedet vil tilpasse sig. Vi er dog stadig udfordret, og lige nu er det svært at spå om fremtiden, sagde han.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kontrol

Han benyttede også sin beretning til at kritiserer Fødevarestyrelsens og Danish kontrollerne, som er blevet en del af svineproducenters hverdag.

- Dem vil de fleste af os helst ville være foruden. Vi er underlagt et vanvittigt kontrolregime, og der er netop indført nye procedurer med endnu flere opfølgende kontroller fra Fødevarestyrelsen. Det her vil ingen ende tage. Men vi ved godt alle sammen, at kontrollerne bygger på brancheaftaler, national lovgivning og EU-lovgivning, og det er desværre ikke noget, vi kan få til at gå væk, sagde Jeppe Bloch.

Han mener, at kontrolindsatsen gribes forkert an af myndighederne.

Meningsløs kontrol

- Det skulle gerne være sådan, at kontrollerne fører til noget fornuftigt og nytter noget, men med det kontrolsystem, vi er underlagt, er det ikke tilfældet. Desværre oplever vi ofte, at det slet ikke giver mening, og at der kontrolleres for noget, der reelt ingen betydning har for dyrevelfærden, sagde han.

- Vi må leve med at blive kontrolleret, men vi vil kæmpe for, at det bliver på en værdig og retfærdig måde. Jeg kunne godt ønske mig et større fokus på, at vi faktisk er supergode. Det fremhæves altid hvor mange anmærkninger der gives, men det kommer ikke frem, at det er på promilleniveau, når vi tager hensyn til hvor mange dyr der kontrolleres. Dyrevelfærdsanmærkningerne måles i promille og det er jeg hammer stolt af. Nultolerance kan ikke lade sig gøre, sagde han.

Hamrende gode svineproducenter

Jeppe Blochs budskab er kort og godt, at danske svineproducenter gør deres arbejde hamrende godt og er i front på dyrevelfærd.

- Andre lande kigger misundeligt til os og henter viden hos svineproducenter i Danmark. Det skal italesættes både internt og eksternt. Her i Landsforeningen insisterer vi på, at hele erhvervet skal stå sammen om at tale svineproduktionen op, for det har vi alle sammen brug for, mener han.