Lyt til artiklen:

Landmænd fik konkrete tal på klimaregnskabet med nyt værktøj

00:00
Hastighed: ???x
02:36

I sidste uge var der klimadag i Horsens, hvor deltagerne blev klogere på emner som ESG-regnskab, klimakreditter og CO2-udregning.

Det skriver Velas i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klimadagene skal øge landmændenes opmærksomhed på at få gang i klima- og CO2-regnskab på egen bedrift. Samtidig demonstreres det nye it-værktøj ESGreen Tool.

- Det var en god konference, og jeg fik bestemt noget ud af dagen. Mange af tingene har været diffuse, og de blev mere konkrete nu her, siger Mogens Nielsen, deltidslandmand og medlem af Vejle-Fredericia Landboforening.

- Jeg har fået opfattelsen af, at ESGreen Tool kan få bæredygtighed og miljø til at fremstå overskueligt for den enkelte landmand. Jeg var inde at se på mit eget aftryk, og hvis jeg skal reducere min CO2-udledning, så kan jeg for eksempel se på pløjefri dyrkning. Det var til at få overblik over. Og det er en fordel, at man kan komme ind at se, hvilke effekter et tiltag vil have, inden man starter det op. For den grønne omstilling er på vej. Vi skal arbejde hen mod nul udledning i 2050, samtidig med at vi skal sikre økonomien i driften. Og i den sammenhæng synes jeg, klimdagen var god. Pløjefri dyrkning, lavbundsjord, nitrifikationshæmmere og klimakreditter blev vendt. Det var en øjenåbner i forhold til at se, hvad den enkelte kan gøre, siger Mogens Nielsen.

Et aktiv for bedrifterne

En anden af de 40 deltagere på dagen var Brian Munk, der har planteavl og svineproduktion, og er medlem af Landboforeningen Odder-Skanderborg.

- Hvad er ESG egentlig? Det gav klimadagen en god indflyvning til, synes jeg. Hvad handler det om, og hvad kommer vi til at bruge det til? Indtil nu har det været lidt sådan, at man tænkte, hvad er det egentlig vi kan gøre. Værktøjet er noget, vi kommer til at bruge i fremtiden. Det skal ses som et aktiv for vores bedrift. Konkret hvad jeg får ud af det på min bedrift er svært at sige lige nu, da jeg ikke har været inde at prøve systemet endnu. Men det er noget, der skal indarbejdes med tiden, siger Brian Munk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eftermiddagen blev skudt i gang af formand for Vejle-Fredericia Landboforening Nis Hjort, der mindede om, at forbrugerne kan flytte mere end landmændene kan. Derefter var der oplæg fra NyKredit om krav til klimaregnskab i forhold til belåning, fra en svineproducent, der gav sit syn på at arbejde med klima i fremtidens landbrug, og fra Seges om løsninger på CO2-udledning. Der afholdes flere klimadage i 2022, hvor man stadig kan tilmelde sig.