Lyt til artiklen:

Investeringer og fejlslagen fusion giver underskud hos genetikselskab

00:00
Hastighed: ???x
02:48

2021 var et udfordrende år for VikingGenetics.

Ikke nok med at fusionen med Arcowin gik i vasken, endte man også med et minus på 9,3 millioner euro før skat, hvilket svarer til 69,2 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I en pressemeddelelse kalder VikingGenetics også regnskabet for skuffende, men det skyldes især en række strategiske beslutninger truffet af bestyrelsen, som skal medføre mere bæredygtig mælkeproduktion og bedre langsigtede resultater i virksomheden, lyder det.

Blandt andet er det sket fundamentale ændringer i handelsmodellen med de tre ejere af VikingGenetics FABA, Växa og VikingDanmark.

- Vi fjernede specifikt avlsarbejdet som et omkostningselement i vores produktberegninger, hvilket reducerede kostprisen på vores lager, samtidigt gik vi over til at fakturere vores doser ved levering frem for consignment, forklarer CFO og midlertidig CEO, Brian Lang.

- Disse ændringer har til formål at opnå en skarpere og mere gennemsigtig opfølgning på dækningsbidraget, og dermed understøtte skabelsen af langsigtet værdi. De søger også at generere betydelige effektiviseringsgevinster og skabe robuste incitamentsstrukturer omkring dosisspild. Vi tror på, at VikingGenetics er bedre forberedt på fremtiden og de potentielle samarbejdsmuligheder.

Omsætningsstigninger

VikingGenetics har oplevet en stigning i omsætningen fra 33,4 mio. euro til 34,4 mio. euro, hvilket primært skyldes overgangen til kønssorterede doser, som fortsat vokser kraftigt, især på det danske marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bestyrelsen investerede i yderligere installationer til beregning af fodereffektivitet (CFIT) i 2021 ud over budgettet, hvilket bragte det op på 19 kommercielle landbrug med racerne Holstein, Jersey og rødt malkekvæg.

Disse 19 bedrifter har 7000 køer og 1,3 millioner daglige registreringer for køer, der skal indgå i Sparet Foder Index-beregningerne. Det patenterede CFIT-system overvåger foderindtaget hos de enkelte køer med 3D-kameraer i disse 19 kommercielle landbrug.

Dette Sparet Foder indeks, der er baseret på data fra CFIT, vil reducere brugen af foderstoffer i hele verden og opnå tilsvarende reduktioner i drivhusgasemissioner.

- Vi har foretaget nogle vigtige investeringer for fremtiden, og vi kan stadig være stolte af det aktuelle resultat og alt det andet, vi har opnået. Vi vil gerne benytte lejligheden til at takke vores engagerede medarbejdere for deres indsats i de seneste 12 måneder. I har meget at være stolte af, siger bestyrelsesformand Per-Johan Svensson