Lyt til artiklen:

Planteavler bøvlede med sit IT: Har nu fået egen IT-afdeling med telefonsupport

00:00
Hastighed: ???x
05:00

Niels Hauge Mikkelsen, der driver planteavlsbedriften Kohavegaard ved Ejby på Vestfyn, har overladt alt IT til en anden virksomhed, så han nu har sin egen private IT-afdeling.

Det skriver Velas i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange i landbruget har en forestilling om, at når jeg er 37 år, så har jeg fuldstændig styr på alt omkring IT og computere. Men jeg har hverken tid eller lyst til at rode med antivirusprogrammer og holde styr på opdateringer, og hvad der fungerer bedst i morgen. Jeg vil bare have en løsning til en fast pris, så der er styr på det. Og det har jeg fået nu".

I takt med at driften fik vokseværk, voksede behovet også for et smidigt og stabilt IT-system til at håndtere det hele. Derfor fik han lavet en IT-gennemgang af den fynske virksomhed Terra Connect, der specialiserer sig i IT-løsninger til landmænd.

- Ærlig talt så interesserer jeg mig ikke for computere, printere, netværk og antivirus. Det skal sådan set bare virke. Derfor er jeg glad for, at jeg nu har fået noget, som kører, og hvor jeg ikke risikerer dyre nedbrud, siger Niels Hauge Mikkelsen.

Tre netværk frem for et

På gennemgangen af Niels Hauge Mikkelsens IT-udstyr på bedriften blev alle fysiske og digitale enheder gennemgået, og der blev lavet en plan, der hurtigt kunne føres ud i livet - både nu og her samt en plan med en flerårig horisont.

Samtidig blev hele driften omkring computere, netværk og alle digitale løsninger puttet i en kasse, og lagt i hænderne på Terra Connect, som nu fungerer som hans private IT-afdeling med tilhørende support på telefonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bl.a. var det samlede trådløse netværk en stor risiko tidligere, da det som standard var lukket med en enkelt adgangskode som i enhver anden husstand.

Det er nu blev inddelt i tre særskilte netværk: Et til alle bedriftens IT-systemer, som er låst til Niels Hauge Mikkelsens egen computer, og som stort set ikke kan blive kompromitteret. Dernæst et til den private husstand, når børnene sidder med IPads, de har haft med i skolen eller hos vennerne, hvor der kan være trykket på et farligt link. Og sidst et åbent netværk for gæster, som ikke har berøring med de øvrige netværk.

- Det frigiver megen plads i mit hoved forstået på den måde, at jeg ikke længere skal spekulere på, om der nu er noget, der bryder sammen, og hvad gør jeg så. Der dukker jo altid en pop-up til antivirusprogrammet op nede i hjørnet med en opdatering, som jeg tidligere sad og spekulerede over relevansen af. Nu slipper jeg for at spekulere på, hvad der kan ske, for det er der nogen, der ordner for mig. Og hvis der pludselig opstår problemer, så klarer de det på telefonsupporten, siger han.

Risiko for produktionsstop

Ifølge Peter Søby, adm. direktør i Terra Connect, vinder Niels Hauge Mikkelsens løsning for alvor indpas hos de danske landmænd.

- I takt med at landbruget bliver mere teknologisk, så ser vi også, at langt flere landmænd begynder at outsource det at holde styr på sine computere og IT-systemer. Der er så meget udstyr, som meget sjældent er sikret imod hackere og virus, og mange gange glemmer landmændene hvor sårbare, de egentlig er, siger Peter Søby, der har kendskab til flere landmænd, der som et lyn fra en klar himmel blev ramt af hackerangreb, der resulterede i meget dyre produktionsstop.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der skal bare en enkelt ondsindet mail, et forkert download eller en usikker forbindelse til, førend en hacker kan tvinge sig adgang til netværket og lukke det hele ned. Det koster penge og en løsesum, men vigtigst af alt så betyder det tabt fortjeneste i den måske lange periode, maskinerne og systemerne ikke kan komme online, siger han.

Sikres mod kemityveri

Niels Hauge Mikkelsen har også tidligere haft udfordringer med tyveri af alt fra olie til kemi på ejendommen. Derfor har han også for nogle år siden installeret tyverisikring med bevægelsessensorer og magneter i dørene på maskinhuset, så man altid ved, hvornår der bliver rusket i døren.

- Vi har af og til haft uønskede besøg om natten, hvor der er blevet revet i dørene i maskinhuset. Men så er alarmerne gået, og de er smuttet igen. Det er enormt irriterende, at det er nødvendigt, men det har været vigtigt at trække en streg i sandet for at vise, at vi rent faktisk tager det alvorligt og gør noget ved det. Både for vores egen skyld og som signal til vores forsikringsselskab, siger Niels Hauge Mikkelsen, der bliver bakket op af Troels Melvang, afdelingsleder for planteavlsafdelingen i Velas i Vissenbjerg, som understreger vigtigheden af at passe på alt fra såsæd til kemi og gødning, særligt nu hvor priserne er tårnhøje.

- Der er ingen tvivl om, at der ligger meget store værdier ude i bygningerne, som er vigtige at passe på. Der er desværre med stigende priser stor aktivitet blandt tyve, som går målrettet efter særligt planteværn, som er nemt at omsætte og potentielt kan være flere hundredtusind værd på det sorte marked. Derfor ser vi gerne, at landmændene får sikret deres ting med diverse alarmsystemer. For særligt med planteværn kan landmændene jo risikere at komme i strid med loven, hvis de skal indkøbe et helt lager igen, afslutter han.