Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Ny vurdering fra SSI: Risikoen ved mink er begrænset
Risikoen ved at genoptage minkavl i Danmark er begrænset.
Sådan lyder det i en ny risikovurdering ved genoptagelse af minkproduktion fra Statens Serum Institut (SSI).
Hvis der udvikler sig en ny, farlig variant blandt mink, kan konsekvenserne dog være store, men risikoen er lav, skriver SSI.
SSI har vurderet risikoen ved at genoptage minkproduktionen ud fra tre scenarier.
I scenarie 1 er omikronvarianten dominerende, og immuniteten i befolkningen er høj. I scenarie 2 er deltavarianten genintroduceret, krydsimmuniteten er ukendt, men der forventes fortsat god effekt af de nuværende vaccine. Og i scenarie 3 er både krydsimmunitet og vaccineimmunitet begrænset.
I scenarierne tager SSI udgangspunkt i, at minkavl kan genoptages 1. januar 2023.
I alle scenarier vil der være smitte mellem medarbejdere og mink, men der vil dog være færre smittede på grund af færre bedrifter.
I de første to scenarier vil risikoen være begrænset, lyder det. Blandt andet på grund af det forventede lave antal ansatte i minkbranchen.
"For pandemiscenarie 3 vil konsekvenserne afhænge af variantens smitsomhed og evne til at give alvorlig sygdom. Hvis en ny virustype i pandemiscenarie 3 medfører en høj risiko for alvorlig sygdom, ventetid på en effektiv vaccine, og der samtidig er lav immunitet i befolkningen, kan man risikere, at nedlukninger og restriktioner i en periode vil være eneste metode til at holde epidemien under kontrol. I et sådant scenarie vil et indledende stigende smittetryk øge sandsynligheden for, at minkbesætninger smittes, og der sker videre smitte fra minkbesætninger," står der.
Dog vil situationen ikke kunne sammenlignes med 2020, da antallet af mink var omkring 10-50 gange større og befolkningsimmuniteten meget begrænset.
SSI skriver også, at smitten fra mink vil fylde mindre i en eventuel ny epidemi.
"Hvis man antager, at op til 20 personer kan blive smittet af hver smittet minkfarm, vil der maksimalt blive tale om 2.000 smittede i samfundet i løbet af den tid, det tager for SARS-CoV-2 at spredes til de maksimale 100 minkbesætninger. Det svarer nogenlunde til det antal personer, der registreres som PCR-positive i løbet af 2-3 dage i Danmark i foråret 20223 . Dermed er det SSI's vurdering, at smittede mink vil have meget begrænset betydning for antallet af smittede i det samlede aktuelle smittebillede. "
"Det maksimale antal smittede personer med virus fra mink ude i samfundet vurderes således at blive væsentligt lavere i 2023 end i 2020, og de relativt få ansatte i minkproduktionen vil gøre det lettere at indføre særlige tiltag, som kan bidrage til at forebygge spredning fra mink til det omgivende samfund, via de ansatte."
Lav risiko for ny farlig variant hos mink
Samtidig vurderer SSI, at risikoen for, at der opstår en ny, farlig coronavariant blandt mink, er lav.
Selv med 100 besætninger og 850.000 mink vil der ifølge SSI maksimalt være 3,5 procents sandsynlighed for, at en VOC( Variants of Concern) udvikler sig.
"Sandsynligheden for en VOC i danske mink vurderes også at være betydeligt mindre end sandsynligheden for, at disse vil opstå i en verdenspopulation på 7,9 milliarder mennesker i en situation med global smittespredning og begrænsede restriktioner og risikoen kan yderligere reduceres ved smitteforebyggende foranstaltninger, som beskrevet i denne vurdering og i den veterinære risikovurdering, "skriver SSI.
Dog vil konsekvenserne være store, hvis en ny, farlig variant udvikler sig blandt mink, skriver SSI.