Lyt til artiklen:

Nyt krav træder i kraft ved årsskiftet: Mindst tre meter bræmmer omkring søer og vandløb

00:00
Hastighed: ???x
01:31

Fra 1. januar 2023 skal man have tre meter bræmmer omkring sine søer og vandhuller. Det skriver Landbrugsstyrelsen på sin hjemmeside.

Kravet kommer som en del af de nye EU-bestemte krav om God Landbrugs- og Miljømæssig Stand, som følger med den nye CAP-landbrugsreform. Styrelsen forventer, at kravene bliver implementeret med en ny bekendtgørelse om konditonalitet, og at de vil gælde fra 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tiltaget kommer til at gælde alle støtteansøgere, der søger arealstøtte og koblet støtte fra næste år. Selve kravet består i et forbud mod gødskning, sprøjtning, jordbearbejdning og dyrkning i tre-meter bræmmer langs de vandløb, som allerede er udpeget med en to-meter bræmme.

Hvis man ikke søger arealstøtte, er man ikke omfattet af de nye krav, og man kan derfor fortsætte med de nuværende bræmmer på to meter.

Der er ingen specifikke krav til plantedække eller plantesammensætning i bræmmerne. Det vigtigste er, at de fremstår uberørte og ikke indikerer produktion af nogen art i 2023. Du skal som minimum afpudse arealet årligt.

Styrelsen foreslår, at man som forberedelse til det nye krav kan lade stubbene stå efter årets høst på det areal, der nu skal indgå som bræmmer, ligesom man ved etablering af vinterafgrøder skal undlade at tilså den ekstra meter.