sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Intelligent lagersystem fra Grimme A/S giver kartoffelavler ro i maven

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Abonnementsartikel

Et nyt kartoffellagersystem med køl fra Grimme A/S har givet kartoffelavler, Hans Østergaard, ro i maven og et højere udbytte.

Bedre kartofler og højere udbytte. Hans Østergaard har fået den gode nattesøvn, vinteren igennem, tilbage.

Forklaringen skal findes bagerst i en af lagerhallerne på Hyllestedgaard ved Løgstør. Her har Hans Østergaard installeret et nyt kartoffellagersystem fra Grimme A/S. Med det er der kommet fuldstændig styr på læggekartoflerne vinteren igennem.

- Jeg kan sove om natten nu. Erfaringerne er virkelig gode, fordi vi får en tør vare lagt ind i vores lager og så kan vi styre temperaturen på kartoflerne 100 procent gennem hele vinteren, siger Hans Østergaard.

Hyllestedgaard er et moderne landbrug med cirka 900 hektar, hvoraf 150 af dem er til melkartofler. Derudover producerer Hyllestedgaard cirka 700.000 slagtekyllinger om året.

rich-media-1
Kartoflernes kvalitet er steget gevaldigt siden de er kommet i det nye lagersystem. Foto: Jørgen Ahler

Det er tre sæsoner siden Hans Østergaard investerede i det intelligente kartoffellager med køl fra Grimme A/S.

- De to foregående år havde vi henholdsvis et vådt og et meget tørt år. Kartoflerne blev stresset og de rådnede ved at putte dem i kasser i vores gamle haller med normalt tørringssystem, siger Hans Østergaard.

Oveni det så er vintrene i følge Hans Østergaard blevet mere og mere ustabile. Derfor er det blevet sværere at holde kartoflerne på de fire grader, som de gerne skulle ligge på henover vinteren.

rich-media-3
Når vinteren er ovre bliver kartoflerne kørt direkte ud til markerne. Foto: Jørgen Ahler

Så noget måtte gøres, og derfor kontaktede Hans Østergaard, Grimme A/S for at få installeret et af deres køleanlæg.

- Så har vi også investeret i tørrekasser, så de bliver tørret inden vi sætter dem ind på køl. Og det har altså nu resulteret i at vi har nogle langt bedre kartofler, der er klar til at komme jorden, siger Hans Østergaard og fortsætter:

- Det betyder, at vi nu bruger lidt mere tid på at tage dem op, men til gengæld sorterer vi ikke i vinteren længere. Men alt i alt så har det her system givet også et langt bedre udbytte af kartofler, siger kartoffelavleren.

rich-media-4
Systemet i Løgstør er et af de første Grimme A/S har installeret i Danmark. Foto: Jørgen Ahler

Indtil nu har der ikke været de problemer med det intelligente lagersystem. Men skulle der ske et nedbrud, så kan Grimme A/S monitorere det fra hovedkvarteret og hurtigt sende en tekniker ud for at udbedre fejlen.

- Hele køleanlægger er koblet på internettet. Det betyder både at vi kan styre systemet både fra telefon og pc uanset, hvor vi er i verden, siger Palle Foged, der er ansvarlig for kartoffelageret hos Grimme A/S.

rich-media-5
Det hele styres via en konsol, der desuden er koblet til nettet, så det kan tilgås fra mobil og pc. Foto: Jørgen Ahler

Hans Østergaard er da også rigtig godt tilfreds med den service han har fået fra Grimme A/S.

- Der har såmænd været gange, hvor Palle (Foged red.) har stået herude i gårdspladsen helt af sig selv, bare fordi han gerne lige ville se, om alt var som det skulle være.

rich-media-6
Temperaturen på lageret styres via et intelligent klimaanlæg. Foto: Jørgen Ahler

Men det er måske også fordi, at systemet ved Hans Østergaard var et af de første anlæg som Grimme A/S installerede i Danmark, og det derfor er lidt et hjertebarn for dem. Et hjertebarn, der altså indtil nu har været en stor gevinst for kartoffelavleren ved Løgstør.

Alle anlæg skal fungere godt for kunderne, opfølgning er det vigtigste ved at få et nyt køle-/ventilationsanlæg.

Det er vigtigt at kunderne får hjælp når de har brug for det, uanset hvor de bor i et af de 4 Nordiske lande.

rich-media-7
Grimme A/S tjekker jævnligt op på systemet i Løgstør. Foto: Jørgen Ahler
rich-media-8
.