Lyt til artiklen:

Kvægbruget mister på CAP-reformen

00:00
Hastighed: ???x
02:11

Formand Christian Lund fremhævede i sin beretning på L&F Kvægs årsmøde, at udmøntningen af CAP-reformen og ikke mindst landbrugsaftalen handler om, at kvægbruget ser muligheder, tager arbejdshandskerne på og arbejder inden for rammerne.

Han ser positivt på den brede landbrugsaftale, selv om den har mange konsekvenser for kvægbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt, at vi tager ansvar og er proaktive i stedet for at læne os tilbage med korslagte arme. Det forsvinder udfordringerne altså ikke af, sagde Christian Lund.

Alle taber

Christian Lund konstaterede, at CAP-reformen og landbrugsaftalen betyder en radikal omlægning af landbrugsstøtten.

- Og det er helt sikkert, at udjævningen af støtten kommer til at gøre ekstra ondt på kvægsektoren. Den største omfordeling sker indenfor vores søjle, fordi vi historisk set har haft mælketillæg, kvægtillæg og handyrtillæg, sagde han.

Men han gjorde samtidig opmærksom på, at alle sektorer får mindre i støtte fra 2023 og frem.

- Vi er bekymrede over, at CAP-reformen rammer skævt. Tallene for mælkeproducenterne viser, at de ti procent, der er hårdest ramt, har et langt større tab, end de kan få ind ved afbødende foranstaltninger. Gennemsnittet får et noget større tab, end de kan få ind den anden vej. Og nogle får samlet set lidt mere ud af det, end de taber, sagde Christian Lund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slagtekalve

- For slagtekalveproducenterne ser vi samme fordeling - stor skævhed. Nogen rammes enormt hårdt, men der er også nogle få, der får en gevinst, fordi slagtekalvepræmien er aftalt frem til 2030. Vi har arbejdet hårdt for at gøre opmærksom på udfordringer - og for bedre vilkår. Og vi arbejder stadig på det og har en god dialog med ministeriet om bedre løsninger. Men der er ingen tvivl om, at den skæve fordeling er en realitet, og vi mener ikke, at vi har fået det, vi er blevet lovet i form af Ecoschemes, sagde Christian Lund.

Han vil dog ikke hænge fast i de mange udfordringer, for han er stadig optimist.

- Uanset udfordringer, så lad mig bare slå det fast: Vi er optimister på vores kollegers vegne. Og vi har brug for jer alle sammen, sagde han.