Lyt til artiklen:

Ejendomsselskab vil købe landbrugsjord for at nedbringe sit klimaaftryk

00:00
Hastighed: ???x
03:39

Ejendomsselskabet Stensdal Group, der udlejer mere end 130.000 kvadratmeter, vil nu opkøbe landbrugsjord for at nedbringe sit klimaaftryk.

Derfor har Stensdal indgået en aftale med EDC Landbrug Poul Erik Bech.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver EDC Poul Erik Bech i en pressemeddelelse.

- Vi tænkte, at vi da må kunne gøre noget mere. Ejendomme står for ca. 40 procent af det samlede CO2-udslip, så hvad kan vi gøre for at fremtidssikre, gøre noget godt og blive CO2-neutrale på sigt. Her har vi, så vidt vi ved, som de første i ejendomsbranchen herhjemme, fået den idé, at vi gerne vil opkøbe landbrugsjord med henblik på skovrejsning, som skal bruges til CO2-kreditter, som vi så kan bruge på vores kunder. Vi vil gennemføre skovrejsningsprojekter for at blive mere bæredygtige og sikre miljø og grundvand bedre, siger Kaare Stensdal, bestyrelsesformand i Stensdal Group.

-Men det har vist sig, at det ikke er så nemt at købe landbrugsjord, som vi kan dyrke skov på. Der er en hel del kriterier, der skal opfyldes, og derfor har det været sværere, end vi umiddelbart regnede med. Derfor har vi indledt et samarbejde med EDC Landbrug Poul Erik Bech, om at hjælpe os med at finde egnet landbrugsjord, så vi kan gennemføre vores skovrejsningsprojekt og ejendomsporteføljen på sigt går i nul på vores klimaaftryk, siger han.

Vi gør det selvfølgelig, fordi det forretningsmæssigt giver mening at være helt fremme i klimabussen og kunne tilbyde vores lejere, at de bygninger, som de bruger, vil være CO2-neutrale på sigt. Men det er en dyr omgang. Som familievirksomhed er der ingen tvivl om, at baggrunden først og fremmest er at investere med hjertet og gøre noget godt for vores fremtid. Det kræver nemlig store investeringer i skovområder og plejning, som vi ikke bare kan hente hjem ved at forhøje lejen hos vores kunder. Men vi mener som sagt, at det er det rigtige at gøre, og vi har midlerne til det, så nu fortsætter vi jagten på landbrugsjord, siger han.

Skal bruge cirka 200 hektar

Stensdal Group har i sin klimastrategi regnet ud, at de skal bruge landbrugsjord på ca. 200 hektar for at planteskov for at dække deres samlede udledning fra den samlede ejendomsportefølje. Det er ikke sikkert, at det kan findes som ét samlet stykke, men hensigten er at hver enkelt projekt minimum skal være i størrelsesordenen 100 hektar. Og helst på Sjælland, men Lolland-Falster, Fyn eller eksempelvis Langeland, kunne også være en mulighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en klar forventning om, at markedet for at lave klimaprojekter bl.a. via skovrejsning virkelig kommer til at rykke fremover. Vi har igennem det sidste stykke tid fået en række uafhængige henvendelser, hvor virksomheder eller privatpersoner søger landbrugsjord til bl.a. dette formål, så vi er meget interesseret i at få landbrugsejendomme på hylderne, der egner sig til klimaformål, siger Frank Poll, partner og landbrugschef i EDC Landbrug Poul Erik Bech.

- Klima og natur fylder utroligt meget i landbruget og blandt vores kunder. Det kan vi helt klart mærke i dialogen med dem. Vi er samtidigt i dialog med flere kapitalstærke kunder, der søger landbrugsejendomme med henblik på at bidrage på forskellig vis til Danmarks grønne omstilling. For dig som ejer af en landbrugsejendom kan det medføre, at ejendommen kan opnå en potentiel højere salgspris. Vi kan rådgive dig, om din ejendom henvender sig til det, som vores kunder efterspørger. Vi søger bl.a. ejendomme til skovrejsning, udtagning til lavbundsområder, udvikling af natur og CO2-områder, og vi oplever som sagt en stor efterspørgsel.