Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Fem år med zinkfri fravænning: Den første blanding er altafgørende
Den 26. juni er bestemt ikke en dato, der fremkalder svedige håndflader hos griseproducent Dennis Lauridsen. Overgangsperioden til zinkfri fodring er for længst blevet erstattet af hverdagsrutiner på Trehøjegaard.
Det skriver Vestjyllands Andel i en pressemeddelelse.
- Vi har kørt zinkfrit siden 2017, hvor vi startede op med smågrisefoder fra Vestjyllands Andel. Det har hele tiden været min filosofi, at zink er noget, man galvaniserer inventar med, og derfor var jeg også meget motiveret for at komme i gang med et zinkfrit koncept. Så vi kan få skabt så "rene" grise som muligt på det lavest mulige foder- og medicinforbrug. Og det er vi lykkedes godt med, forklarer Dennis Lauridsen.
I farestalden samt i den første uge efter fravænning fodrer han med Stjerne Care 4 fra Vestjyllands Andel. Heri indgår blodplasma, som bidrager til høj foderoptagelse og høj proteinfordøjelighed.
- Jeg har altid brugt blodplasma, og det har Vestjyllands Andel altid været gode til. Generelt har vi stor fokus på at få skabt en stor ædelyst fra starten, og derfor er kvaliteten af den første blanding altafgørende. Det nytter ikke noget udelukkende at fokusere på billigt foder, fordi det giver et efterslæb senere hen. Det rigtige foder kombineret med vand, varme og godt håndværk er vejen frem, påpeger Dennis Lauridsen.
Efter ca. en uge med Stjerne Care 4 går grisene på Trehøjegaard over på Wean Piglet, indtil cirka 14 dage efter fravænning. Herefter følger VA Perform 9 - 15 og sidenhen Bio Comfort 10 - alle blandinger fra Vestjyllands Andel.
- Det foder, som vi kører med i farestalden, skal være genkendeligt i klimastalden, når grisen kommer væk fra soen. Generelt handler det om at sikre en fast og benhård struktur i helheden, og derfor kører vi altid med fem dages glidende overgang, altid fodring med hånd, altid klemmesystem indtil 12 kilo osv. Er der først ét svagt led, kan det vælte hele besætningen, og derfor er management så vigtigt, pointerer Dennis Lauridsen.
Mange totaltfødte
På Trehøjegaard er det en topprioritet at lave gode grise, som kan sendes tidligt til eksport ved 27-28 kilo, og samlet set bliver der solgt cirka 40 grise pr. so. I jagten på fortsat at lykkes med dén mission har Dennis Lauridsen & co. fokus på helheden i besætningen.
- Hvis ikke grisene har det godt, kan jeg ikke sælge dem til en god pris. Så enkelt er det. Og det hele starter altså ved den gode polt. Kan den yde bedst muligt i farestalden, får vi sendt de bedst mulige grise videre til klimastalden. Her har vi valgt at opsætte containere, fordi det alt andet lige er lettere at skabe et godt klima i en lille stald end en stor, fortæller Dennis Lauridsen.
I forbindelse med overgangen har han stor fokus på vask med desinfektion, rengøring og udtørring, hvorefter stalden bliver fyldt op på én dag. Og så handler det om at prioritere sin tid hos grisene.
- At lave gode, solide grise handler i allerhøjeste grad om godt fagligt håndværk. Vi vil hellere passe en halv gris mindre, hvis det betyder, at vi får nogle mere robuste sendt afsted. Her er tiden en afgørende faktor, og vi prioriterer bl.a. at at være i stalden om aftenen. Der er ikke noget bedre end at mærke den tilfredse summen, der er om aftenen, og her kan man redde meget. Samtidig giver vi meget fødselshjælp, hvilket er med til at sikre os mange totaltfødte, slutter Dennis Lauridsen.