Lyt til artiklen:

Ukrainske flygtninge kan blive stor hjælp i landbruget

00:00
Hastighed: ???x
03:29

Ukrainske flygtninge skal læres op i dansk husdyrproduktion

Over to dage afholder Velas introduktionskurser for ukrainere, der kan tænkes at få job i landbruget. Der er både kurser målrettet svineproduktion samt kvægproduktion, ligesom der vil være et kursus med en indkøring i det danske samfund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del af de mange ukrainske flygtninge, der er kommet til Danmark de seneste uger, kan meget vel vise sig at blive en uundværlig del af medarbejderstaben ude på de danske bedrifter, skriver Velas i en pressemeddelelse.

Det er forhåbningen i Velas, der derfor afholder en række kurser for ukrainere og andre, der gerne vil snuse til arbejdet i dansk landbrug. Et kursus vil være møntet på svineproduktion, et andet på kvægproduktion, ligesom der vil være et kursus, der er en generel introduktion til det danske samfund.

- Vi håber, at vi med kurserne her kan tiltrække nye kræfter til at tage fat ude på de mange svine- og kvægbedrifter. Det vil både give ukrainerne en stabilitet i tilværelsen, som de i den grad har manglet. Samtidig vil det give landmændene engagerede medarbejdere, som kan fylde nogle af de huller i bemandingen, der findes alle steder, siger Kristian Nielsen, afdelingschef i Velas og fortsætter:

- For landmændene vil det langt hen ad vejen også betyde, at de får nogle kræfter ind i dagligdagen, som har en basal idé om, hvad det vil sige at passe grise eller køer. Det vil forhåbentlig også betyde, at de kan få så gode medarbejdere som muligt, også selvom det måske kun er i en begrænset periode, til de eventuelt rejser hjem igen", siger han.

Indblik i grisens cyklus

Introduktionskurset til svineproduktion henvender sig til nye medarbejdere, formentlig ukrainere, som ikke har erfaring med svineproduktion. Kurset tager udgangspunkt i en række forskellige dele af dansk svineproduktion, herunder alt fra grisens og soens cyklus til smitte- og medicinhåndtering samt daglig pasning med videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Deltagerne får en gennemgang på engelsk af en svinekonsulent, og der vil være mulighed for oversættelse til ukrainsk.

Kurset starter op den 18. maj i Horsens, og kurset vil være af to eftermiddages varighed. Samtidig kommer deltagerne i et faciliteret netværk med hinanden, så de kan sparre om både faglige såvel som private ting i dagligdagen.

Undgå ulykker i kvægbruget

Kvægkurserne fokuserer meget på håndteringen af dyrene, så man undgår ulykker. Her ser deltagerne meget på sikkerhed i arbejdet, hvordan man spotter koens signaler, og hvad de betyder, ligesom kigger på tegn på sygdom og brunst.

Kurset foregår i besætninger og veksler mellem teori og praktiske øvelser i stalden.

Kurserne finder her sted i nærheden af Horsens den 11. maj samt på Fyn den 19. maj. Kurserne foregår på dansk og engelsk, ligesom der er mulighed for ukrainsk tolkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bliv klædt på til det danske samfund

Fælles for kurserne er, at deltagerne også får mulighed for at være med på en generel introduktion til det danske samfund den 12. maj. Her får de indkøring i alt fra lægehjælp til sundhedskort, skat, forsikringer og indkøb.

- Der bliver også fokus på en del om arbejdskulturen. Hvad er det usagte i arbejdet, hvad forventer en arbejdsgiver af en medarbejder, hvordan kommunikerer man, og hvordan er vores fejlkultur. Der er meget stor forskel på de to kulturer, og her forsøger vi at udligne nogle af de forskelle her til en start, siger Kristian Nielsen.