Lyt til artiklen:

DEBAT: Indhegning med GPS kan spare mange penge

00:00
Hastighed: ???x
02:54

DEBAT: No-fence-elektronisk indhegning giver myndighederne en fantastisk mulighed for besparelser af astronomiske hegnsomkostninger, vel cirka 800 millioner kroner.

Den mulighed, har man gået stille med. Systemet har virket i Norge i cirka tre år til stor tilfredshed, og her er der allerede solgt over 35.000 halsbånd til anlægget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden juni 2021 har man kørt forsøg på Fanø med godt resultat. Eneste investering er en iPad, samt halsbåndene til dyrene. Halsbåndene er forsynet med GPS og solceller til opladning. Anlægget fungerer på den måde, at dyrene bliver advaret ved lyde, når de nærmer sig den elektroniske hegnslinje. Hvis et dyr ikke respekterer advarselslyden, får det et lille stød. En stor fordel ved anlægget er, at hvis et dyr alligevel går over den elektroniske hegnslinje, slår anlægget fra, indtil dyret er inde i indhegningen igen, hvilket vil ske i de fleste tilfælde, da de fleste dyr er flokdyr, som søger tilbage til flokken.

Naturstyrelsen har haft to medarbejdere i Norge for at lære anlægget at kende. Erfaring fra Norge og Fanø burde være nok til at begynde at bruge anlægget i Danmark, som dog mangler at lovliggøre benyttelsen af anlægget som i Norge.

Det burde forbydes ved lov at indhegne de 15 planlagte NNP'er med traditionel indhegning, når den næsten omkostningsfrie NO-fence kan erstatte de traditionelle indhegninger til cirka 800 millioner kroner.

Eneste ulempe ved systemet, som jeg ser det, er, at det ikke kan bruges til heste. NB: Jeg er selv hesteavler.

Eksempler på misbrug af offentlige midler til indhegninger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Læsø cirka 400 hektar indhegnet til kun cirka 25 stude.

- Husby Vestjylland. Her påtænker man at lave en indhegning på godt 400 hektar til 17 ponyer og 7 stude.

- NNP Tranum. Her påtænker man at lave en indhegning på cirka 2700 hektar til 50 stude og 20 ponyer.

Tilhængerne af traditionelle hegn vil formentlig henvise til, at No-fence anlægget ikke duer til ponyer. Hertil er kun at sige, at de få ponyer, som man planlægger at indsætte i NNP'erne ikke retfærdiggør den kæmpe investering i traditionelle hegn. Fravær af ponyer vil også betyde, at ryttere kan færdes i NNP'erne uden uheldig påvirkning af eventuelle ponyer i NNP'en.

No-fence anlægget har mange fordele, kæmpe besparelser til hegning, ingen indskrænkninger af brug af arealerne i forhold til i dag. Ingen dyre fæ-rister, som ved traditionel indhegning. Mon ikke vores politikere kommer til fornuft og sparer de cirka 800 millioner til etablering af NNP'erne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pengene ser ud til at komme til at mangle andre steder med store energiprisstigninger og stor tilstrømning af flygtninge.