Lyt til artiklen:

Udsigt til mere fleksibel ammoniakregulering glæder L&F

00:00
Hastighed: ???x
02:01

Snart går udvalgsarbejdet for en ny ammoniakregulering i gang, og her vil man efter alt at dømme følge Landbrug og Fødevarer og Dansk Naturfredningsforenings forslag.

Det fremgår af et folketingssvar fra miljøminister Lea Wermelin

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Der er opnået enighed i forligskredsen om, at indsatsen vedr. ammoniakreguleringen ift. lavbundbundsarealer gennemføres senest primo 2023, før der umiddelbart derefter igangsættes et udvalgsarbejde, hvor der ses på følgende forslag fra L&F og DN's fælles udspil," står der i svaret.

L&F og Dansk Naturfredningsforening er kommet med følgende tre forslag.

"1. Mulighed for at anvende alternative virkemidler m.v. til at imødegå ammoniakkrav i husdyrbrugsloven. 2. Udredning af mulighederne for at anvende differentierede krav i nærheden af kategori 2-natur, hvor kravene gøres afhængige af arealets naturkvalitet. 3. Behov for yderligere tilpasninger end løsningen vedr. lavbundsarealerne ift. mulighederne for differentieret beskyttelse af ny natur, så ny natur etableret på privat og frivillig basis ikke udløser ammoniakkrav iht. husdyrbrugsloven, når et husdyrbrug skal miljøgodkendes."

Tilfredshed hos L&F

Landbrug & Fødevarer glæder sig over udsigten til en potentielt mere fleksibel ammoniakregulering.

- Det er positivt at det lykkedes blå blok at få ammoniakreguleringen på dagsordenen for der er et stor behov for at finde løsninger, så ammoniakreglerne ikke kommer til at spænde ben for udtagningsindsatsen, skriver viceformand Thor Gunnar Kofoed via presseafdelingen i Landbrug og Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi glæder os også over, at der i det kommende udvalg vil blive set på tre andre af vores fælles forslag med DN, og at vi vil arbejde for at udvalget også kan se på andre løsninger, der kan hjælpe de landmænd som er hårdt ramt. Men det er meget beklageligt, at der ikke lægges op til at se på en erstatningsordning for de landmænd, som er helt låst af de gældende regler, skriver han.