Lyt til artiklen:

SLF: Potentialet for klimavenlig gas i det vestlige Sønderjylland er stort

00:00
Hastighed: ???x
02:38

Selv om planlægningen af et nyt biogasanlæg på Tønderegnen er i fuld gang, så vil der være potentiale for yderligere anlæg i det sydvestlige hjørne af Sønderjylland.

Det konstaterede udviklingschef hos SLF, Anders Andersen, da han på den stiftende generalforsamling i Leverandørforening SydVest som repræsentant for Landbrugets Biomasseleverandører (LBBL) gennemgik en ny analyse omkring biogasanlæg i det sønderjyske. Analysen blev sammenholdt med potentiel indvejning af husdyrgødning i de anlæg, som er der nu, og som er under opførelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver SLF i en pressemeddelelse.

- I forhold til vurdering af potentialet for yderligere gasproduktion, så ses det tydeligt, at der er stort uforløst potentiale i det vestlige Sønderjylland. Selvom anlægget med Envo/Anaergia ved Tønder måtte blive færdigopført og eventuelt få leverandører, så vil der være potentiale for 2-3 store biogasanlæg yderligere i området. Hvis de rette betingelser kan opnås for leverandørerne til biogasanlæg, så er det min vurdering, at der her ligger en åbenbar løsning på nogle af de udfordringer, som vi i disse tider har i samfundet på energisiden, oplyser udviklingschef Anders Andersen.

Flere klimaløsninger passer desuden godt ind i visionerne på det vedvarende energiområde, som det nye byråd i Tønder har fremlagt.

Nyt simuleringsværktøj

rich-media-2
Grafik: SLF

Analysen er lavet ud fra et nyt simuleringsværktøj, som er udarbejdet i digital & udvikling i SLF, hvor alle bedrifternes dyrehold omregnes til mængder af husdyrgødning. På kortet ovenfor ses en grafisk præsentation heraf.

Prikkerne betyder:

Artiklen fortsætter efter annoncen

• Lyslilla er Biogasanlæg

• Gule er svineproduktion

• Mørklilla er mælkeproduktion

• Orange er fjerkræ

Størrelsen på prikkerne viser størrelse på dyrehold på bedrifterne. Ved biogas er det den mængde husdyrgødning, som indvejes i miljøgodkendelsen/oplysning på hjemmesiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vestlige Sønderjylland er jfr. kortet kendetegnet ved stor animalsk produktion bestående af primært mælkeproduktion. Husdyrgødning fra kvæg har stort potentiale for gasproduktion, når det indgår i biogas, idet det ligger med højere tørstofindhold end eksempelvis husdyrgødning fra svin.

- Vi kan i det vestlige Sønderjylland således både løse nogle af samfundets klimaudfordringer samt gas til både transportsektor og forbrugere, tilføjer Anders Andersen.