Lyt til artiklen:

Ny platform skal reducere landbrugets klimaaftryk på tværs af EU-lande

00:00
Hastighed: ???x
02:22

En ny platform har set dagens lys i et fælles EU-projekt, der har som formål at reducere brugen af fossile brændstoffer i landbruget.

Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Platformen skal bidrage til at kortlægge, hvad der findes af viden og teknik på området, så landmænd, gartnere, rådgivere og forskere kan samarbejde om at optimere klimaindsatsen på tværs af landegrænser.

Den nye platform hedder AG Energy Platform og er en del af et fireårigt EU-projekt under navnet Agro Fossil Free, hvor i alt ni EU-lande deltager. Fra Danmark deltager Aarhus Universitet og Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

- Platformen har et stort potentiale for at være med til at fremme en hurtigere implementering af ny teknologi, der kan reducere klimaaftrykket fra vores fødevareproduktion ved at reducere brugen af fossile brændstoffer i landbruget. Med Ruslands invasion af Ukraine er den dagsorden blevet mere aktuel end nogensinde, vurderer Arne Grønkjær Hansen, der er specialkonsulent inden for teknologi og miljø hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Den nye platform er både rettet mod landmænd og gartnere, der kan orientere sig om ny viden og teknologi på området, mens virksomheder kan bruge platformen til at profilere deres udstyr. Også forskere og rådgivere kan finde inspiration på den nye platform, hvor man også kan dele videnskabelige artikler og undervisningsmateriale om klimavenligt landbrug.

Tanken er at have en fælles platform til at beskrive viden, udstyr og teknikker, der kan afhjælpe klimabelastningen fra landbruget ved at reducere brugen af fossile brændstoffer og emissionen af drivhusgasser. Det kan være alt fra eldrevne maskiner og vindenergi til dyrkningsmetoder og gødningshåndtering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Målet er, at så mange som muligt opretter sig som brugere af platformen, så vi kan få del i hinandens viden og erfaringer og på den måde optimere indsatsen. Det kan også handle om at inspirere beslutningstagere, når det for eksempel handler om de finansieringsmodeller, som de forskellige lande har til at implementere ny teknologi på området, uddyber Arne Grønkjær Hansen.

De ni deltagende EU-lande er Grækenland, Danmark, Holland, Tyskland, Irland, Polen, Spanien, Italien og Belgien.